Kernwapens VS drastisch gereduceerd

De Verenigde Staten zullen hun arsenaal kernwapens „drastisch inkrimpen”. De ontwikkeling van nieuwe nucleaire wapens, zoals kernbommen gericht op de verwoesting van ondergrondse doelen (‘bunker-busters’), wordt afgeblazen.

Dat heeft een hoge medewerker van de regering-Obama gisteren in Washington tegen journalisten gezegd. Daarnaast is Washington verkennende gesprekken begonnen met Nederland, Duitsland, België, Italië en Turkije over de eventuele terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens die deze Europese landen sinds de Koude Oorlog op hun grondgebied hebben. Dat meldt The New York Times eveneens op basis van anonieme bronnen.

Naar verwachting zal de Amerikaanse regering binnen enkele weken haar nucleaire strategie voor de komende jaren aan het Congres presenteren, de zogeheten Nuclear Posture Review. Conventionele wapens krijgen in de nieuwe strategie een grotere rol bij de afschrikking van vijanden. En de ontwikkeling van niet-nucleaire bunker-busters gaat gewoon door.

Maar omdat kernwapens in de visie van Obama voorlopig hoe dan ook belangrijk blijven, heeft zijn regering het Congres onlangs gevraagd om extra geld voor onderhoud van deze wapens en voor nucleaire onderzoekslaboratoria.

Obama streeft ernaar dat uiteindelijk alle kernwapens in de wereld worden afgeschaft, zei hij vorig jaar in een toespraak in Praag. Maar in dezelfde rede zei hij dat dit doel mogelijk niet tijdens zijn leven bereikt kan worden.

Al maanden proberen Amerikaanse en Russische onderhandelaars het eens te worden over een nieuw verdrag voor de vermindering van strategische kernwapens, als opvolger van het Strategic Arms Reduction Treaty (START) uit 1991. De twee landen zijn nu dichtbij een akkoord, zei de Russische president Medvedev gisteren.

Aanvankelijk had Obama in zijn nucleaire strategie willen opnemen dat de Verenigde Staten nooit als eerste in een conflict kernwapens zullen gebruiken. Maar dat idee zou na felle debatten in het Witte Huis zijn verworpen. Binnen de regering wordt nog gediscussieerd over de vraag onder welke omstandigheden Washington eventueel als eerste kernwapens kan inzetten, bijvoorbeeld als reactie op een aanval met chemische of biologische wapens.

Vorig jaar blies Obama de ontwikkeling van een nieuw type kernkop af. Maar hij steunt een nieuwe soort niet-nucleaire raket, Prompt Global Strike geheten, die vanuit de VS afgevuurd kan worden en binnen een uur doelen over de hele wereld zou kunnen vernietigen. (AFP, AP, BBC)