Internationaal kort

Spaanse regering wil uitleg Venezuela over ‘samenwerking ETA’

Madrid. De Spaanse president Zapatero heeft Venezuela om uitleg gevraagd over een vermeende samenzwering met de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de Colombiaanse rebellengroep FARC. Volgens een Spaanse onderzoeksrechter zouden zij een moord op de Colombiaanse president Alvaro Uribe voorbereiden. Dat staat in een tenlastelegging tegen zes veronderstelde leden van de ETA en zeven vermeende leden van de FARC, die gisteren werd gepresenteerd. De Venezolaanse regering noemde de aantijging „onacceptabel”. De FARC vecht al decennia tegen de Colombiaanse regering. De ETA is verwikkeld in een gewelddadige strijd tegen de Spaanse autoriteiten voor een onafhankelijk Baskenland. (Reuters, AP, AFP)

Bij aanslagen in Irak in februari 352 doden

Bagdad. De afgelopen maand zijn in Irak zeker 352 mensen om het leven gekomen bij aanvallen en aanslagen, tegen 196 in januari. Dat blijkt uit cijfers van de ministeries van Gezondheid, Binnenlandse Zaken en Defensie. Het gaat om 211 burgers, 45 politiemannen en 96 militairen. Ongeveer 100 van de doden vielen bij aanslagen op sjiitische pelgrims rond Arbain, de herdenking van de 40ste dag na de dood van imam Hussein in de 7de eeuw. Volgens zeer ruwe schattingen zijn 100.000 Irakezen door geweld om het leven gekomen sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003. (AFP, Reuters)

Agenten gedood bij treffen in Zuid-Jemen

Aden. Bij een treffen tussen de Jemenitische politie en zuidelijke separatisten in de provincie Abyan zijn volgens de autoriteiten gisteren zeker twee agenten gedood. Vier anderen zouden zijn gedood, van wie de identiteit niet meteen duidelijk was. Een groeiende separatistische beweging protesteert tegen de achterstelling van het zuiden door de door noorderlingen gedomineerde centrale regering. Zondag demonstreerden duizenden zuiderlingen voor de tweede achtereenvolgende dag voor afscheiding. Zaterdag werden in de provincie Dalea 21 mensen gearresteerd tijdens protesten tegen eerdere arrestaties. (Reuters)

Britse journalist blijft in cel in Gazastrook

Gazastad. De Palestijnse organisatie Hamas, machthebber in de Gazastrook, wil de Britse journalist Paul Martin nog eens twee weken vasthouden. Martin zit sinds 14 februari vast. Volgens een Hamas-woordvoerder vormt Martin een gevaar voor de veiligheid van Gaza, maar het is niet bekend waarvan hij specifiek wordt beschuldigd. Hij werd opgepakt toen hij wilde getuigen voor een Palestijn die wordt beschuldigd van collaboratie met Israël. Martin is de eerste buitenlander die is gearresteerd sinds Hamas in 2007 de macht greep in de Gazastrook. (AP)

Grens tussen Georgië en Rusland weer open

Door onze correspondent

Moskou. De grens tussen Georgië en Rusland is sinds gisteren weer geopend. Het gaat om de overgang Verchny Lars. Deze bergpas werd in 2006 gesloten toen de verhoudingen tussen Moskou en Tbilisi al ernstig waren verslechterd. Twee jaar later zou de vijfdaagse augustusoorlog tussen beide landen uitbreken. Samen met de Roki-tunnel die de separatistische Georgische regio Zuid-Ossetië met Rusland verbindt, is Verchny Lars de enige begaanbare grensovergang tussen de landen. De reden voor de heropening is vooral economisch van aard, omdat al het vrachtverkeer tussen Rusland en Armenië via die grenspost rijdt.