Goudse politiek nog in ban van jongerenoverlast

De Goudse VVD vindt dat de gemeente is gezwicht voor de dreiging van overlast door jongeren van Marokkaanse afkomst. De lokale VVD zou hierover met opzet verkeerde informatie aan de media hebben verstrekt over een gemeentelijke subsidie voor overlastgevers. Meerdere partijen in de Goudse raad verdenken oppositiepartij VVD echter van electorale motieven en eisen excuses. Die komen er niet, zegt raadslid en VVD-lijsttrekker Laura Werger. Zij staat nog altijd achter het „statement” van de VVD.

De gemeente Gouda heeft een groep jongeren 1.750 euro gegeven om een feest te organiseren tijdens Oud en Nieuw. Doel was „overlast te voorkomen”, schrijft de VVD op de eigen site. Volgens de VVD is een „ongewenst precedent geschapen”. Dat verhaal kwam uitgebreid in De Telegraaf.

De Goudse publicist Harry Veenendaal schreef gisteren in deze krant dat de gemeente „een financieel belang” heeft bij het in stand houden houden van de „maatschappelijke discussie over Marokkaanse probleemjongens”.

De gemeente herkent zich niet in het artikel. „Het overlastthema is een landelijk onderwerp waarvoor eerder alleen de grote steden geld ontvingen. Dat Gouda nu ook geld krijgt is terecht omdat het gebaseerd is op echte problematiek en niet op opgeklopte beeldvorming”, aldus een woordvoerder. De vijf jongeren aan wie de subsidie is toegekend waren niet betrokken bij de overlast, aldus de gemeente.

Lees het opiniestuk van Harry Veenendaal op nrc.nl/opinie