GM roept 1,3 mln auto's terug in VS

Na Toyota moet nu ook General Motors auto’s in Noord-Amerika terugroepen wegens een productiefout. Het betreft 1,3 miljoen auto’s van de GM-merken Chevrolet en Pontiac. Volgens GM kunnen de auto’s moeilijk bestuurbaar worden als ze langzamer rijden dan 24 kilometer per uur. De noodlijdende autofabrikant uit Detroit laat de stuurbekrachtiging vervangen.

De terugroepactie geldt alleen voor auto’s van het Chevrolet-model Cobalt gebouwd tussen 2005 en 2010, en de Pontiac-modellen Pursuit, G4 en G5, gebouwd tussen 2005 en 2006. GM benadrukt dat het defect bij de modellen zelden voorkomt en dat eigenaren hun auto gewoon naar de dealer kunnen rijden. Het zal naar verwachting enige tijd duren voordat er genoeg reserveonderdelen beschikbaar zijn. Oudere auto’s krijgen voorrang omdat het defect zich pas voordoet na 32.000 kilometer.

De terugroepactie komt op een pijnlijk moment voor General Motors. De afgelopen maanden moest Toyota miljoenen auto’s overal ter wereld terugroepen wegens mankementen aan het gaspedaal, remmen en vloermatten. Hierdoor is autoveiligheid extra in de schijnwerpers komen te staan. Jarenlang ging GM gebukt onder de concurrentie van Toyota op de Amerikaanse markt. Toyota wist beter in te spelen op de toenemende vraag naar zuinige auto’s. Door de publiciteit rond de terugroepacties verkocht Toyota in januari 16 procent minder auto’s dan een jaar eerder. GM verkocht juist 14 procent meer auto’s dan in januari 2009.

Vandaag maakte de autofabrikant ook bekend dat het meer geld moet uittrekken voor de herstructurering van Opel. Aanvankelijk zou GM 600 miljoen euro bijdragen aan de 3,3 miljard euro die nodig zou zijn om van Opel een winstgevend bedrijf te maken. Onder druk van een werkgroep van de Duitse regering heeft GM besloten voor Opel 1,9 miljard euro uit te trekken.