geld kort

Schuldsaneringen met bijna eenvijfde toegenomen

Den Haag. Het aantal schuldsaneringen neemt weer toe. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren gemeld. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar was het aantal uitgesproken schuldsaneringen 19 procent hoger dan een jaar eerder, nadat er ook in het derde kwartaal een toename was. In de eerste helft van 2009 was er nog sprake van een daling ten opzichte van het voorgaande jaar. In heel 2009 zijn negenduizend schuldsaneringen uitgesproken. De toename van het aantal schuldsaneringen komt vooral door financiële problemen bij mensen met een eenmanszaak. (ANP)

Topman Britse HSBC geeft zijn bonus weg

Door een onzer redacteuren

Londen. Bestuursvoorzitter Michael Geoghegan van de Britse bank HSBC heeft zijn bonus – ter waarde van ruim 4 miljoen euro – over 2009 geaccepteerd, maar die vervolgens direct gedoneerd aan goede doelen. Dat bleek gisteren bij de bekendmaking van de winstcijfers van HSBC. Het bedrijf meldde een stijging van de nettowinst met 2 procent tot 5,8 miljard dollar. Bij Barclays, Royal Bank of Scotland en Lloyds zagen de topmannen af van hun bonussen over 2009. Zo liet topman Stephen Hester van de Britse Royal Bank of Scotland onlangs weten dat hij afziet van de bonus voor 2009 ter waarde van 1,6 miljoen pond. RBS heeft vorig jaar 3,6 miljard pond (4 miljard euro) verlies geleden.

Actie voor behoud van koopsubsidie huizen

Huizen. De Hypotheekshop is begonnen met een handtekeningenactie voor het behoud van de koopsubsidie. Dat maakte de adviesorganisatie gisteren bekend. Onlangs werd bekend dat het gereserveerde geld voor de koopsubsidie, bedoeld om het kopen van een woning te stimuleren, in mei op is. Demissionair minister Eberhard van der Laan (Integratie, PvdA) gaf eerder aan het stimuleringspakket voor de bouw voor het behoud van de koopsubsidie aan te willen wenden. De Hypotheekshop wil met de handtekeningenactie bereiken dat ondanks de val van het kabinet deze belofte wordt nagekomen. (ANP)

Storm zondag levert miljoenenschade op

Den Haag. De storm die afgelopen zondag delen van Nederland trof, heeft volgens voorlopige schattingen voor 23 miljoen euro aan schade aangericht. Dit heeft het Verbond van Verzekeraars gisteren bekendgemaakt. Het gaat om schade aan onder meer auto’s, woningen en bedrijven, aangericht door bijvoorbeeld rondvliegende dakpannen en omgewaaide bomen. De storm berokkende vooral schade in Limburg. In deze provincie bedraagt de schade 21 miljoen euro. De schade van afgelopen zondag is al vele malen hoger dan de stormschade in heel 2009, toen er alleen in november enige stormschade van betekenis was. De totale stormschade in 2009 kwam niet boven de 3 miljoen euro uit. (ANP)

We kopen meer zuurkool door kou

ZUID-SCHARWOUDE. Het aanhoudende winterweer heeft geleid tot extra verkoop van zuurkool. Zuurkoolfabriek G. Kramer & Zonen uit Zuid-Scharwoude moest voor het eerst in het 120-jarig bestaan een extra ploeg inzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. Volgens directeur Nick Kramer bereikte de omzet een recordhoogte. Zuurkool is relatief goedkoop en niet aantrekkelijk voor prijsbrekers. (ANP)