Frankrijk doet onderzoek naar zeewering

L’Aiguillon-sur-Mer in de Vendée ten noorden van La Rochelle is een van de dorpen die door de orkaan Xynthia het zwaarst werden getroffen. Foto Reuters An aerial view shows flooded houses and streets in L'aiguillon sur Mer, southwestern France, southwestern France, March 1, 2010, following a major storm named Xynthia. France's government has declared a natural disaster, enabling victims to claim compensation and free up insurance claims. France will also seek European Union aid for the region. REUTERS/Regis Duvignau (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) REUTERS

Frankrijk krijgt een „dijkenplan” en gaat zijn regels voor bouwen aan de kust opnieuw bekijken om zich beter te beschermen tegen overstromingen. Dat heeft president Nicolas Sarkozy gisteren aangekondigd.

De Franse president bracht een bezoek aan de overstroomde gebieden aan de Atlantische kust. Vanmorgen stond het dodental in Frankrijk na de orkaan Xynthia en overstromingen van dit weekeinde op 51. Acht personen worden nog vermist. Elders in West-Europa kwamen zeven mensen om.

De meeste slachtoffers vielen in La Faute-sur-Mer en L’Aiguillon-sur-Mer, in de Vendée ten noorden van La Rochelle. De inwoners werden daar in de nacht van zaterdag op zondag verrast door snel wassend water, nadat verschillende dijken bezweken. De orkaan was voorzien, maar het hoge water overtrof de verwachtingen. Experts vergeleken de situatie – zware storm met uitzonderlijk springtij – met die in Zeeland in 1953.

De geëvacueerde inwoners worden opgevangen in sporthallen, terwijl verzekeringsagenten de eerste schadeschattingen maken. De staat heeft 3 miljoen euro voor noodhulp ter beschikking gesteld.

De bestuurders van La Faute-sur-Mer kregen gisteren kritiek, omdat zij een nieuwe wijk hebben laten aanleggen in een kom aan de voet van duinen die door de staat was aangemerkt als risicogebied voor overstromingen. Sinds 1999 werden in het hele land zo’n 100.000 woningen gebouwd in risicogebied. De demografische ontwikkeling laat de laatste tien jaar een sterke trek naar de kust zien, zowel aan de Atlantische Oceaan als aan de Middellandse Zee.

In Nederland boog de Deltacommissie zich twee jaar geleden over de zeewering. Zij adviseerde in september 2008 het veiligheidsniveau achter de dijken met minimaal een factor tien te verhogen om de gevolgen van klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling het hoofd te bieden. Dat kon door grootschalige zandsuppleties voor de kust en het bouwen van „onbreekbare” dijken. Het kabinet nam dat advies over.

Uit onderzoek bleek dat 15 procent van de belangrijke dijken in Nederland niet aan de normen voldeed, en dat voor 35 procent van die ‘primaire waterkeringen’ nader onderzoek nodig is.