Fascinerende game met een mening

BioShock 2
BioShock 2

Game

BioShock 2

2K Marin en Irrational Games. Windows, PlayStation 3 en Xbox 360 ****

Net als in de originele BioShock speelt dit vervolg zich af in de onderwaterstad Rapture. In die stad is een stof ontdekt die mensen voorziet van superkrachten: de stof ‘adam’. Maar het stofje ontwricht de maatschappij en de waanzin slaat toe. Adamverslaafde gekken maken Rapture onveilig. En dan zijn er de Little Sisters, gehersenspoelde meisjes die adam onttrekken aan de doden, en Big Daddy’s, grote kerels in duikpak die de meisjes beschermen.

In de eerste game speelde je een buitenstaander, in dit vervolg ben je een Big Daddy die zijn Little Sister moet terugvinden. Desondanks staan de confrontaties met andere Big Daddy’s weer centraal. Heb je zo’n vijand verslagen, dan moet je bepalen wat je met zijn Little Sister doet. Laat je haar vrij, dan krijg je een klein beetje adam om jezelf op te waarderen. Maar je kunt ook haar wrede dood aanschouwen en een heleboel adam krijgen. Een intrigerende keuze.

BioShock 2 is een mateloos fascinerende en angstaanjagende game. En uniek: het is een game met een mening – over het onstuitbare technologisch determinisme van de mensheid.

Niels ’t Hooft

    • Niels `t Hooft