Extra dikke rode potloden

Potlodenfabriek Bruynzeel aan de Potlodenlaan in Bergen op Zoom heeft zo’n 80.000 rode potloden geleverd aan 394 Nederlandse gemeenten waar morgen kan worden gestemd. „Bij de verkiezingen in 2006 hadden we er 100.000 geleverd, de meeste zijn nog in goede staat”, verklaart woordvoerder Rick de Rooij.

Het rode potlood vervangt de oude stemcomputers die te fraudegevoelig bleken. In Groenlo en Doetinchem wordt morgen geëxperimenteerd met een nieuwe stemcomputer, nadat de kiezers met het rode potlood officieel hun stem hebben uitgebracht. De computer print een soort kassabon uit die in een stembus gaat. Als twijfel bestaat over de uitslag die de stemcomputer bij volgende verkiezingen levert, kunnen alle prints worden geteld.

Bruynzeel is gevraagd rode potloden te leveren, omdat deze kleur helder en moeilijk uit te gommen is. Het rode potlood heeft een lengte van 18,5 centimeter en een „extra dikke” kleurkern van 4,5 millimeter. „Daardoor gaan ze langer mee”, aldus de zegsman.

Na de verkiezingen blijven de potloden in bezit van de gemeenten, zodat ze bij de landelijke verkiezingen op 9 juni kunnen worden hergebruikt. (JB)

Bijdragen: Jaap Bloembergen en Paul van der Steen