Ex-leider Bosnië opgepakt in Londen

Een voormalig lid van het presidentiële trio van Bosnië-Herzegovina, Ejup Ganic, is op de luchthaven Heathrow in Londen gearresteerd op basis van een Servisch arrestatiebevel. Ganic was vice-president onder Ilija Izetbegovic tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995).

Een extra verzoek van Servië tot arrestatie werd volgens de website Balkan Insight zondagavond ingediend. Servië wil Ganic berechten voor zijn vermeende betrokkenheid bij een aanval op een konvooi van het Joegoslavische leger JNA in de Dobrovoljackastraat in Sarajevo op 2 mei 1992.

Die aanval gebeurde nadat het JNA de Bosnische president Alija Izetbegovic had gegijzeld. Het konvooi zou een veilige aftocht krijgen als onderdeel van een uitruil waarbij Izetbegovic zou worden vrijgelaten. De actie, waarbij volgens de Servische aanklacht circa 40 doden vielen maar volgens de VN-rapporten van toen zes, wordt gezien als het moment waarop de Bosnische oorlog escaleerde, nadat in Bosnië op 1 maart 1992 in een referendum voor afscheiding van Joegoslavië was gestemd. Servië verdenkt Ganic ervan het bevel voor de aanval op het legerkonvooi te hebben gegeven. Dat is ooit onderzocht door het Joegoslavië-tribunaal, maar het onderzoek werd doorverwezen naar de regio’s.

Het arrestatiebevel voor Ganic werd eerder geweigerd door Interpol omdat het tegen internationale regels was. Maar Groot-Brittannië en Servië hebben ook een afzonderlijk verdrag. Ganic, professor werktuigbouwkunde aan de universiteit van Sarajevo, is volgens de Servische nieuwsbrief VIP vrijlating op borg geweigerd. Hij moet tot 29 maart in een Londense cel blijven. De autoriteiten in Sarajevo zeggen er alles aan te zullen doen om Ganic vrij te krijgen en uitlevering aan Servië te voorkomen.

Beelden van de aanval en commentaar Ganic op nrc.nl/buitenland