Economie kort

Fransen krijgen een belang in pijpleiding Nord Stream

PARIJS. De Franse energiemaatschappij GDF-Suez heeft een overeenkomst getekend met de Russische energiegigant Gazprom voor levering van aardgas én over het nemen van een belang van 9 procent in Nord Stream, de pijpleiding die door de Baltische Zee Russisch gas naar Europa moet gaan brengen. Het Nederlandse Gasunie heeft al een belang van 9 procent in Nord Stream. Gazprom houdt vast aan zijn belang van 51 procent. De twee overige aandeelhouders, de Duitse energiemaatschappijen E.On en BASF-Wintershall, zullen elk hun belang van 20 procent verkleinen als de Fransen toetreden. Volgens een woordvoerder van Nord Stream gaat het om een „intentieverklaring” van Gazprom en GDF-Suez. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hecht groot belang aan de pijpleiding. Omdat Nederland op deze manier een belangrijke gasleverancier kan blijven voor andere Europese landen in de toekomst. Toen Gasunie en Gazprom het in 2007 eens werden over deelname in Nord Stream, werd ook vastgelegd dat Gazprom een belang zou krijgen van 9 procent in BBL, een gaspijplijn van Nederland naar Groot-Brittannië. (AFP, ANP)

Merck breidt uit in biotech in de VS

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Duitse farmaceutische concern Merck doet een grote overname op het gebied van biotechnologie. Voor 7,2 miljard dollar (5,3 miljard euro) koopt Merck het Amerikaanse bedrijf Millipore, producent van onder meer apparatuur waarmee biotechnologiebedrijven medicijnen kunnen ontwikkelen. Dat hebben beide ondernemingen gisteren gemeld. Merck betaalt 6 miljard dollar in contanten, de rest is schuld. Dat brengt de overnamesom op 107 dollar per aandeel, 13 procent meer dan de koers van Millipore vrijdag en 50 procent meer dan die van half februari, toen de eerste geruchten over een overname de ronde deden. Het bedrijf stond ook in de belangstelling van de Amerikaanse concerns Thermo Fisher en General Electric.

Toyota biedt ook China excuses aan

PEKING. Topman Akio Toyoda van Toyota heeft nu ook aan China zijn verontschuldigingen aangeboden voor de problemen met auto’s. Hij deed dat op een persconferentie in Peking. Enkele dagen eerder had Toyoda ten overstaan van een commissie van het Amerikaanse Congres excuses gemaakt. „Ik bied consumenten mijn oprechte verontschuldigingen aan”, aldus Toyoda. Hij herhaalde dat zijn bedrijf de veiligheid van de consument voorop stelt en hij beloofde de kwaliteit van de wagens te verbeteren. (ANP)