Duizenden militairen bewaren orde Chili

Duizenden militairen zijn in Chili ingezet om de orde te bewaken en plunderingen tegen te gaan in de chaos na de aardbeving van zaterdagochtend. De Chileense president Michelle Bachelet zei gisteren dat ze 7.000 militairen heeft gestuurd naar de regio rond Concepción, de op een na grootste stad van Chili met een half miljoen inwoners die zwaar werd getroffen.

De avondklok in Concepción werd gisteren verlengd tot het middaguur vandaag nadat plunderaars winkels in brand staken. Tot dusver zouden ongeveer 160 mensen zijn opgepakt. Een 22-jarige man is tijdens ongeregeldheden door de politie doodgeschoten. Inwoners klagen over de onveiligheid op straat en de langzame of uitblijvende overheidsdistributie van voedsel en andere basisbehoeften.

Het dodental in Chili na de aardbeving met een kracht van 8.8 op de schaal van Richter is opgelopen tot 723 mensen. Ongeveer 1,5 miljoen huizen zijn beschadigd of verwoest en 2 miljoen Chilenen zijn op enigerlei wijze getroffen, volgens de Verenigde Naties.

De totale schade kan oplopen tot 15 tot 30 miljard dollar (11 tot 22 miljard euro), zo hebben verschillende internationale rampenonderzoeksbureaus berekend. De vrees is dat de aardbeving het economisch herstel van Chili na de recessie sterk zal vertragen.

Na aanvankelijke weigering, heeft president Bachelet inmiddels buitenlandse hulp aanvaard. Australië heeft gisteren 3,3 miljoen euro toegezegd voor noodhulp en wederopbouw, de Europese Commissie en Japan hebben ieder 3 miljoen euro toegezegd en China 1 miljoen euro.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, bezoekt Chili vandaag tijdens een meerdaagse dienstreis door Zuid-Amerika. Clinton zei twintig satelliettelefoons mee te brengen in aanloop naar een breed hulppakket. (AP, Reuters, BBC)

Recente foto’s van de schade zijn te zien op nrc.nl/foto