Dit uitzicht is geld waard

Je huis verhuren voor een paar dagen is een makkelijke manier om geld te verdienen.

Maar er zijn strenge regels: structureel verhuren kan je 16.000 euro kosten.

Amsterdam 1-03-2010 Uitzicht van Grachtendpand aan de Prinsengracht Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Het zijn waarschijnlijk de makkelijkste paar honderd euro die je ooit verdiend hebt. En met een beetje ondernemersgeest wordt het een reëel scenario.

Je huis verhuren aan derden voor korte tijd is een relatief eenvoudige manier om snel veel geld te verdienen. Toegegeven, het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet in het bezit zijn van een huis of appartement op een gewilde locatie. En je moet het niet erg vinden dat wildvreemden in je keukenkastjes rommelen en naar je televisie kijken.

Hoe werkt het? Zoek op internet op ‘apartment rental Amsterdam’ (of een andere stad) en er verschijnen tientallen websites van bemiddelingsbureaus. Van louche bedrijfjes met foto’s van smoezelige kamers tot aanbieders van prachtige designappartementen. De prijzen variëren van 60 tot 250 euro per nacht. En allemaal moedigen ze huiseigenaren aan zich in te schrijven. Tegen een commissie van 15 procent, dat wel.

Christoph Blans van City Mundo Amsterdam biedt al ruim tien jaar particuliere appartementen, huizen en woonboten aan voor korte verblijven. Hij regelt de presentatie, reserveringen, betalingen en op verzoek ook de schoonmaak.

De accommodaties op zijn site zijn te huur voor minimaal 3 en maximaal 21 nachten. Korter is volgens Blans niet rendabel voor particuliere verhuurders, want er komt van alles kijken bij het ontvangen van gasten. Opruimen, kostbaarheden opbergen, lakens wassen, sleutels overhandigen, instructies geven, noem maar op.

Tenminste, als een huis door de selectieprocedure komt. „We komen eerst langs om te kijken of de ruimte verzorgd en geschikt voor verhuur is. Dan bepalen we in overleg de prijs en maken we foto’s. De ligging is belangrijk”, benadrukt Blans. „Maar het moet ook legaal zijn. Je kunt niet zomaar alles verhuren in Amsterdam.”

De regels zijn strikt en de boetes voor illegale hotels hoog. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam kun je zonder problemen je huis voor een paar dagen verhuren, zolang dit incidenteel is. Zodra het structureel wordt, is het zogenoemde ‘short stay beleid’ van toepassing en heb je een vergunning nodig. Structureel een appartement verhuren voor periodes korter dan een week mag in geen geval: dan val je in de categorie illegale hotels en riskeer je een boete van 16.000 euro.

Ook een huurhuis kan roet in het eten gooien. In de meeste huurcontracten is onderhuur verboden en zal officieel toestemming moeten worden gevraagd aan de huisbaas. Bij een eigen huis met hypotheek kan de bank bezwaar maken, vooral als er voor langere tijd huurders in zitten en daardoor de waarde daalt. Maar in de praktijk zal de bank van een incidentele toerist niet wakker liggen.

Als je een groot huis hebt, kun je ook overwegen om alleen een kamer te verhuren en je als Bed & Breakfast bij de gemeente aan te melden. Het voordeel daarvan is dat je gewoon thuis kunt blijven en een oogje in het zeil kunt houden.

„Maar het is wel een belasting, al die mensen door je huis en op de trap”, vertelt Hugo Lingeman. Hij begon vijftien jaar geleden met het aanbieden van kamers en verhuurt inmiddels een hele etage van zijn huis, met eigen ingang. „Als ik tijd heb drink ik soms een wijntje mee op de stoep, maar het hoeft niet. Je hebt meer vrijheid dan wanneer je gasten in je eigen huis hebt.”

Lingeman beheert ook de website amsterdamapartmentrental.com, waarop huiseigenaren voor zo’n 300 euro per jaar een advertentie kunnen plaatsen. Vergelijkbare sites heeft hij voor Rotterdam en Den Haag, maar hij bemiddelt niet. Geïnteresseerden nemen direct contact op met de verhuurder en handelen zelf alles af. Afhankelijk van hoe vaak je wilt verhuren, kan dit voordeliger zijn dan steeds een percentage afdragen aan een bemiddelaar.

Maar zelfs na aftrek van bemiddelingskosten en belastingen (inkomsten- én toeristenbelasting) kan het een mooie inkomstenbron zijn. Voor 120 euro per nacht kun je al gauw een week skiën op kosten van een toerist, die in ruil daarvoor op je huis past.

    • Nelleke Koops