Dikke driejarigen lopen al risico's

Bij dikke kinderen van drie jaar zijn in het bloed al tekenen te vinden van een chronische ontsteking. Dat is verontrustend, want zulke tekenen zijn bij volwassenen voorspellers van hart- en vaatziekten. Dat schrijven Amerikanen in de onlineversie van Pediatrics (1 maart).

De Amerikanen keken bij ruim 16.000 kinderen van tussen de 1 en 17 jaar of hun afweersysteem verkeerd was afgesteld. Het lichaam verkeert dan permanent in een staat van lichte ontsteking, terwijl er geen bacteriën of virussen te bekennen zijn.

Eén van de tekenen van zo’n sudderende ontsteking is een licht verhoogde hoeveelheid van het eiwit C-reactief proteïne (CRP) in het bloed. De onderzoekers vonden een verhoogd CRP-gehalte bij 42 procent van de driejarige kinderen met zwaar overgewicht, en maar bij 17 procent van de kinderen met een gezond gewicht. Van de zeer dikke kinderen tussen de 12 en 14 jaar had zelfs 87 procent een hoog CRP, tegenover 12 procent van de jongeren met een gezond gewicht.

Het was al bekend dat volwassen dikkerds vaak een hoog CRP-gehalte hebben. Dat dikke kinderen van drie jaar al te veel CRP hebben, is nieuw. De onderzoekers zijn verbaasd en ongerust. Het verschil tussen gezond en ongezond gewicht is bij peuters zo klein, zeggen ze, dat veel ouders niet doorhebben dat hun kroost te dik is. Een kind van 3,5 jaar oud en 98 centimeter lang heeft met 17 kilo een gezond gewicht. Maar met 21,5 kilo, zeggen de wetenschappers, heeft datzelfde kind al een ernstig overgewicht. Of kinderen met een verhoogd CRP-gehalte ook meer kans hebben op hart- en vaatziekten, is niet bekend.