Beeld voor hart van Rotterdam

Achttien op elkaar gestapelde olievaten die uit de lucht lijken te vallen, omgeven door een massa menselijke figuren. Rotterdam krijgt er zaterdag, bij de start van de Museumnacht, een monumentaal kunstwerk bij: om 20.30 uur onthult burgemeester Aboutaleb het acht meter hoge Cascade van beeldend kunstenaar Joep van Lieshout.

Met het beeld maakt Van Lieshout vooral een maatschappelijk statement, zegt Dees Linders van de Internationale Beelden Collectie. „Het appelleert aan de economische crisis en het failliet van onze consumptiemaatschappij.” De olievaten vormen tezamen een barokke zuil en staan symbool voor de havenstad Rotterdam.

Het beeld is vanmorgen uit de haven van Rotterdam met een duwboot verplaatst naar het centrum, waar het zaterdagavond wordt onthuld op het Churchillplein, pal tegenover het Maritiem Museum. Van Lieshout koos die plek niet zonder reden. Zijn creatie staat op de as van De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine en De Gestileerde Bloem van Naum Gabó, en bovendien op de kruising van Rotterdams beroemdste straten, de Blaak en de Coolsingel. Het beeld heeft 230.000 euro gekost.