Apple: HTC steelt iPhone-techniek

De concurrentiestrijd tussen de fabrikanten van smartphones krijgt een grimmig karakter door een nieuwe rechtszaak: Apple beschuldigt het Taiwanese HTC ervan dat het technieken uit de Apple iPhone heeft gebruikt. “Concurrentie is gezond, maar concurrenten moeten hun eigen technologie ontwikkelingen en niet die van ons stelen”, aldus Apple-baas Steve Jobs in een toelichting. De klacht

google-nexus-one1

De concurrentiestrijd tussen de fabrikanten van smartphones krijgt een grimmig karakter door een nieuwe rechtszaak: Apple beschuldigt het Taiwanese HTC ervan dat het technieken uit de Apple iPhone heeft gebruikt. “Concurrentie is gezond, maar concurrenten moeten hun eigen technologie ontwikkelingen en niet die van ons stelen”, aldus Apple-baas Steve Jobs in een toelichting.

De klacht is ook een weinig omfloerste aanval op Google, dat in de beschuldigingen trouwens niet letterlijk genoemd wordt. Wel staat de nieuwe Googlephone, de Nexus One, bovenaan in het rijtje toestellen dat Apple-patenten zou overtreden. De klacht geldt ook HTC-toestellen die op Windows Mobile draaien, zoals de HTC HD2.

HTC is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Android. Het maakte de G1, het eerste toestel op Googles besturingssysteem en produceerde ook de Nexus One.

Oude en nieuwe patenten

Tot de patenten die HTC zou schenden behoort het schuifgebaar waarmee je een telefoon ontgrendelt. Dat werkt op HTC-telefoons vrijwel hetzelfde als op de iPhone. Daarnaast grijpt Apple terug op oude, gecompliceerde patenten die nog stammen uit de tijd van NeXT, het bedrijf dat Steve Jobs in de jaren negentig weer terugbracht als topman van Apple. Apple heeft met name de multitouch bediening van de iPhone (zoals de knijpbeweging bij het in- en uitzoomen) goed beschermd. Steve Jobs zei letterlijk tijdens de presentatie van de iPhone in 2007: “And boy, have we patented it.”

HTC zou onder meer patent ‘381 overtreden: “List Scrolling And Document Translation, Scaling, And Rotation On A Touch-Screen Display” Hier een volledig overzicht van de klachten.

Strijd met Google

De strijd tussen Google en Apple verhardt zich snel. Google-topman Eric Schmidt mag dan jaren commissaris bij Apple geweest zijn,  hij stapte vorig jaar op omdat er te veel overlap tussen beide bedrijven is ontstaan. Google begeeft zich op het terrein van Apple door zelf een besturingssysteem Chrome OS te ontwikkelen en een mobiele telefoon op de markt te brengen. Apple overweegt om Google niet langer de standaard zoekmachine in de iPhone te laten zijn en voert gesprekken met Microsoft over diens zoekmachine Bing.

Het iPhone-platform is op dit moment toonaangevend als smartphone-platform, vooral mede dankzij de multitouch bediening en de uitpuilende App Store. Maar Android, door Google ontwikkeld als een gratis besturingssysteem, zit na een wat moeizame start in de lift. Analisten denken dat Android het marktaandeel van de iPhone gaat inhalen nu na HTC ook andere fabrikanten daadwerkelijk met Android-toestellen op de markt komen. Vergeleken met Motorola, Sony-Ericsson, LG en Samsung maakt HTC op dit moment de meest geavanceerde Android-modellen en dus is het begrijpelijk dat Apple zijn pijlen daarop richt. Tot nu toe mag Palm – dat ook multitouch gebruikt in zijn WebOS toestellen – ongestraft zijn gang gaan. Waarschijnljk speelt mee dat Palm nog weinig succes heeft met zijn smartphones. Bovendien wordt het bedrijf geleid door een voormalig Apple-medewerker, Jon Rubinstein.

Andere patentzaken

Apple vecht op dit moment ook een hevige juridische  strijd uit met de Finse telefoonfabrikant Nokia. Nokia zegt dat Apple draadloze techniek heeft gebruikt zonder licenties te betalen. Apple beschuldigt Nokia er van iPhone-technologie gekopieerd te hebben. Daarnaast is Apple (samen met BlackBerry-producent) RIM verwikkeld in een patentenstrijd met Kodak over het gebruik van cameratechnologie.

In de Verenigde Staten gelden andere regels voor softwarepatenten dan in de rest van de wereld. Daardoor kan Apple zijn multitouch techniek wel in de VS maar niet op dezelfde manier in Europa beschermen. In de VS is het mogelijk om relatief simpele softwarematige handelingen – zoals one click-shopping – te patenteren. Amazon dwong zo concurrent Barnes & Noble om meerdere klikken toe te passen bij de aanschaf van artikelen. Amazon licenseerde one click shopping wel aan Apple, dat het nu voor zijn iTunes Store gebruikt.

(update n.a.v. reactie) Aanvullend: Wikipedia-artikel over Europese software octrooien en een wat ouder maar helder artikel over Octrooi op software.


    • Marc Hijink