71 procent aandelen van Océ aangemeld

Aandeelhouders van Océ hebben een ruime meerderheid van 71 procent van de aandelen te koop aangeboden aan het Japanse technologieconcern Canon, dat op de printermaker een bod heeft uitgebracht.

Gisteren liep de periode af dat beleggers zich konden inschrijven op het bod van 8,60 euro per aandeel. Canon zou het bod gestand moeten doen op het moment dat het per 1 maart 85 procent van de aandelen Océ in bezit zou hebben. Met 71 procent heeft het bedrijf nog tot donderdag om te beslissen of het de biedingsperiode verlengt om de overige aandeelhouders over de streep te trekken.

Canon maakte in november bekend dat het Océ wil overnemen. Océ zocht naar een partner in de printwereld om de enorme onderzoekskosten te kunnen delen. De samenwerking met het Japanse Konica Minolta leverde te weinig schaalvoordeel op.

Canon wil de fabriek in Venlo zelfstandig verder laten gaan, en heeft al meerdere malen gezegd dat het Océ volledig in bezit wil hebben. Een groep minderheidsaandeelhouders ligt echter dwars. Zij vinden dat Océ meer op moet brengen. Morgen behandelt de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam een klacht van activistische aandeelhouders Hermes en USS. Zij vrezen dat hun belangen in het gedrang komen als Canon de macht overneemt. Ook Orbis, met 10 procent van de aandelen, ligt dwars.