57 Nederlanders vermist in Chili

Nog steeds is niets vernomen van 57 Nederlanders die zich tijdens de aardbeving van afgelopen zaterdag in Chili bevonden. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren waren nog 83 Nederlanders spoorloos.

Van de 57 Nederlanders wonen er 20 in Chili, 37 waren er op vakantie. Volgens een woordvoerder van het ministerie reisden de toeristen niet in een groep. Van de 57 personen van wie niets meer is vernomen, bevonden zich op het moment van de beving vier personen in of nabij Concepción. Deze zwaargetroffen stad bevindt zich op ongeveer 100 kilometer van het epicentrum in zee. Van deze vier woont één persoon in Concepción, een tweede was er op familiebezoek en de overige twee waren toerist. De overige 53 Nederlanders bevonden zich elders.

Om meer duidelijkheid te krijgen over het lot van de Nederlanders neemt het ministerie deel aan een consulaire EU-missie naar Concepción. Naar verwachting landt de delegatie vanavond in de hoofdstad Santiago. Of en in welke vorm het ministerie verdere hulp biedt, is nog niet bekend.

Het dodental na de aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter is opgelopen tot 723 mensen. Vooral kustplaatsen zijn zwaar getroffen door vloedgolven. In de kustplaats Constitución alleen al zijn 350 mensen omgekomen. In Concepción zijn vermoedelijk zestig mensen gedood toen een appartementencomplex instortte.

Aardbeving: pagina 5