Zorgen trucker over kortere werkweek

In Nieuwegein zijn zaterdag 1.200 vrachtwagenchauffeurs afgekomen op een manifestatie van vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De aanwezigen kwamen bijeen om actie te voeren tegen de aanstaande verlaging van het aantal arbeidsuren per week en voor een betere cao.

De Europese Unie heeft bepaald dat vanaf 23 maart het maximaal toegestane aantal uren per werkweek van vrachtwagenchauffeurs moet worden verlaagd van 55 naar 48 uur. Hierdoor dreigen truckers zo’n 13 procent van hun inkomen kwijt te raken. Op dit moment verdient een vrachtwagenchauffeur gemiddeld ruim 500 euro bruto per week.

De tijd die de chauffeur elke week besteedt aan het wachten op onder andere laden en lossen, de zogeheten beschikbaarheidsuren, wordt niet in het aantal betaalde arbeidsuren meegerekend. „De werkgevers willen het percentage van de beschikbaarheidsuren verhogen, zodat ze straks kunnen voldoen aan het gestelde maximum van de Europese Unie”, zegt bestuurder van CNV Vakmensen Anton Meijerman.

Het probleem van de arbeidsuren overschaduwt de vastgelopen onderhandelingen over de cao voor de transportbranche. Het overleg werd eind januari gestaakt, omdat werkgevers en werknemers het niet eens konden worden over de looneis. De huidige cao-afspraken liepen op 1 januari 2010 af. „De belangrijkste conclusie van dit weekend is dat de bereidheid tot actie van de mensen in de transportbranche enorm groot is”, aldus Meijerman.

Onder de cao voor de transportsector vallen alleen vrachtwagenchauffeur in loondienst. Veel vrachtwagenchauffeurs werken als zelfstandige.