Winterpret na een valse start

Natalia Khoreva of Russia cruises to a standstill following run 2 of the women's Luge Singles at Whistler Sliding Center on February 15, 2010 during the Vancouver Winter Olympics. AFP PHOTO / LEON NEAL AFP

Het vierjaarlijkse olympische feest van sneeuw- en ijspret is voorbij. De 21ste Winterspelen in Vancouver verschilden nauwelijks van voorgaande edities. Niet altijd de verwachte sneeuw, niet altijd het perfecte schaatsijs, niet altijd de zo gehoopte zon. Medailles waren volop. De Canadezen wonnen de meeste gouden plakken, veertien. Nog méér dan de Verenigde Staten. De aanvankelijke scepsis waarmee de meeste Canadezen aanvankelijk naar de Spelen keken, werd daardoor verdrongen. Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité sprak tijdens de sluitingsceremonie de gebruikelijke waarderende woorden. „Excellent games”, zei de Belg ditmaal. Het dodelijk ongeval met de Georgische rodelaar (begrafenis foto rechts) was gauw vergeten. Evenals het slechte vervoer tussen de olympische locaties. Wanklanken horen niet thuis op het feest van sneeuw en ijs. Dat zal weinig anders zijn in Sotsji, nota bene een badplaats aan de Zwarte Zee.