Voetballen om de eer én de poen

Ondanks de royale zege op FC Utrecht (4-0) blijft het perspectief somber voor Ajax.

De club moet volgend jaar Champions League spelen vanwege een financieel tekort.

FC Utrecht-doelman Khalid Sinouh is net voor Ajax-aanvaller Luis Suarez bij de bal. Foto ProShots Ajax - FC Utrecht , 28-02-2010 , 4-0 , Luis Suarez in duel met Khalid Sinouh Jasper Ruhe

De 4-0 overwinning op FC Utrecht bracht Ajax gisteren geen stap dichter bij deelname aan de Champions League, omdat de concurrenten PSV en FC Twente ook wonnen. Als de Europese topclub van weleer wederom het lucratieve bekertoernooi misloopt, resthaar deze zomer vooral een rol als handelshuis. Onlangs werd immers bekend dat in de Arena in het afgelopen halfjaar een tekort is ontstaan van 9,9 miljoen euro. Ajax zal het seizoen ongetwijfeld dieper in de rode cijfers afsluiten.

De beursgenoteerde club geeft toe dat het op te grote voet leeft, terwijl transfer-inkomsten ontbreken. Sterker nog, het verschil tussen uitgaven en opbrengsten van vergoedingssommen was het afgelopen halfjaar zes miljoen euro negatief. Het verlies wordt verder vooral veroorzaakt door hoge personeelskosten (lees: spelerssalarissen) enerzijds en het grote aantal overbodige voetballers anderzijds. De post honoraria steeg met 4,1 miljoen euro naar 24 miljoen euro. Tot nog toe heeft Ajax het principe gehuldigd dat spelbepalende spelers als Luis Suarez behouden moeten blijven voor de club omdat zij essentieel zijn voor het bereiken van de doelstellingen. Maar hoe lang is dat vol te houden als de tekorten verder oplopen?

Trainer Martin Jol blijft optimistisch en gelooft dat snoeien in de categorie overbodige voetballers ervoor kan zorgen dat zijn budget voor volgend seizoen niet wordt aangetast. Hij wijst op het aantal van dertien spelers dat onder zijn bewind reeds vertrok. Daarmee werd een aardige kostenreductie bereikt. „Kijk maar naar het affiche van de selectie die aan het begin van dit seizoen is gemaakt. Door een groot aantal gezichten kun je een kruis zetten. Die spelers zijn verhuurd of verkocht. We zaten in de salarissfeer tien miljoen euro boven het budget voor dit seizoen. Dat bedrag is voor een behoorlijk deel teruggebracht.”

Niettemin bestaat de A-selectie van Ajax nu nog uit 25 spelers en zijn er tien voetballers verhuurd. Onder hen Albert Luque, wiens contract dit seizoen afloopt maar die Ajax naar verluidt al dertien miljoen euro aan salaris heeft gekost. De Spanjaard is na anderhalf jaar uitgeleend aan Malaga. Aan huurlingen moet Ajax nog wel bijdragen in de loonkosten. De Amsterdamse club betaalt dan ook nog steeds een groot deel van het forse salaris van Luque.

Jol denkt dat hij het stuwmeer aan spelers in de zomerstop verder kan terugbrengen. Maar financieel directeur Jeroen Slop is minder optimistisch over het huishoudboekje. Op deAmsterdamse tv-zender AT5 zei hij slecht te slapen. „Als Ajax niet op korte termijn Champions League gaat spelen, heeft dat grote gevolgen voor het budget van de komende jaren”, aldus Slop. Ajax maakte al eerder bekend voor het aanvullen van liquide middelen naar verwachting een beroep te moeten doen op een kredietregeling bij de bank.

Spelers die Ajax met een transfer wellicht weer aan zwarte cijfers kunnen helpen drukten gisteren hun stempel op het duel met FC Utrecht. Zo forceerde Jan Vertonghen kort voor rust de openingstreffer. Zijn schot op doel werd door Luis Suarez van richting veranderd en verdween in het net achter keeper Khalid Sinouh die de zieke Michel Vorm verving. De topscorer kreeg het doelpunt op zijn naam.

Ajax speelde toen al tien minuten met een man meer, omdat de Utrechtse verdediger Jan Wuytens van het veld was gestuurd. Hij gleed met een gestrekt been naar Siem de Jong, maar toch vond Utrecht-trainer Ton du Chatinier de door arbiter Eric Braamhaar verstrekte rode kaart onterecht.

In de tweede helft liet FC Utrecht zich als een mak schaap naar de slachtbank leiden. Suarez kon zich naar hartelust uitleven in het zestienmetergebied van de Utrechters. Hij maakte ook het derde doelpunt voor Ajax, kort nadat Gregory van der Wiel 2-0 had aangetekend. Suarez is volgende week voor het duel met Sparta weer eens geschorst door een gele kaart die hij kreeg na een overtreding op Sinouh.

Ajax was in de tweede helft overgeschakeld van het 4-4-2-systeem naar een concept met drie spitsen. Marko Pantelic bleef geblesseerd in de kleedkamer achter. De nieuwe speelwijze bood weer kansen voor de vleugelaanvallers Urby Emanuelson en Dennis Rommedahl, die bij het begin van de wedstrijd op de bank zaten. Rommedahl stond aan de basis van het tweede doelpunt en maakte op aangeven van Suarez zelf de vierde treffer.

Spelers als Suarez, Vertonghen, Van der Wiel en Eyong Enoh worden ongetwijfeld gevolgd door buitenlandse clubs en zijn dus in de toekomst kandidaten voor een transfer. Op korte termijn moet Ajax zich realiseren dat de stilte op de transfermarkt lucratieve deals in de weg staat. Europese topclubs zullen niet zo snel bereid zijn om even dertig miljoen euro neer te leggen voor Suarez, die zich bij het WK in Zuid-Afrika met Uruguay in de kijker wil spelen. Grote tekorten moeten mogelijk op een andere wijze worden weggewerkt.

    • Erik Oudshoorn