Viermansbob VS snelt naar goud in Whistler

Het Amerikaanse bobsleeteam van piloot Steven Holcomb heeft zaterdag het goud veroverd in de viermansbob. De Amerikanen waren na vier runs in Whistler 0,38 seconde sneller dan het team van titelverdediger André Lange uit Duitsland, dat genoegen moest nemen met het zilver. De Canadese equipe van piloot Lyndon Rush eindigde op 0,39 seconde als derde.

Lange hoopte in Whistler zijn imposante carrière af te sluiten met het derde opeenvolgende olympische goud in de viermansbob. De 36-jarige Duitser moest in het razendsnelle ijskanaal echter zijn meerdere erkennen in de ‘Night Train’ van Holcomb, die het eerste Amerikaanse olympisch goud in de viersmansbob sinds 62 jaar behaalde. „Nu gaat het zo lang niet meer duren”, blufte de 29-jarige piloot. „We starten de klok opnieuw. Over vier jaar doen we dit nog een keer.”

Holcomb moest twee jaar geleden nog vrezen voor het einde van zijn carrière. Vanwege een oogziekte leek zijn zicht snel minder te worden, maar een operatie bracht uitkomst. Holcomb heeft in de slee nog wel een bril nodig om goed te kunnen zien. „Ik denk dat ik vooral op gevoel naar beneden ga”, zei Holcomb. „Met perfect zicht kun je ook te veel informatie krijgen. Ik stuur die slee en heb eigenlijk geen idee hoe ik dat doe.”

Lange had na de eerste twee runs op vrijdag al 0,44 seconde achterstand op de Amerikaanse equipe, mede vanwege een stuurfout in de beruchte fiftyfifty-bocht waar de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili tijdens de training verongelukte. Lange moest halverwege de wedstrijd ook Rush nog voor zich dulden. Vooral dankzij een foutloze vierde afdaling pakten Lange en zijn drie ploeggenoten alsnog het zilver. „Steven heeft verdiend gewonnen. Mijn doel was om een medaille te pakken. Nu is het definitief over, er is geen weg terug meer”, zei Lange, die in zijn succesvolle carrière in totaal vier olympische gouden medailles behaalde.

Rush verspeelde in de laatste afdaling de tweede plaats aan Lange. De Canadees verdedigde een voorsprong van 0,09 seconde op de Duitser, maar kwam uiteindelijk een honderdste te kort voor zilver.

De Nederlandse viermansbob ontbrak tijdens de olympische wedstrijd. Piloot Edwin van Calker besloot zich vorige week terug te trekken, omdat hij na een aantal crashes geen zelfvertrouwen meer had. In totaal trokken vijf teams zich op voorhand terug voor de runs op de razendsnelle baan in Whistler, waar vlak voor de opening van de Winterspelen Nodar Koemaritasjvili uit de baan vloog en daarna overleed. (ANP)