Twee weken met leed en spektakel

De Winterspelen in Vancouver begonnen met een tragisch dieptepunt. Op de dag van de openingsceremonie verongelukte de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili tijdens een training in Whistler. Het 21-jarige talent vloog tijdens zijn tweede run met een snelheid van ongeveer 140 kilometer per uur uit de baan.

De gouden medaille die snowboardster Nicolien Sauerbreij vrijdag won op Cypress Mountain op de parallelslalom, is in meerdere opzichten een bijzondere medaille. Het was de eerste keer dat Nederland een olympische titel won in de sneeuw, en het was een jubileummedaille: de honderdste gouden voor Nederland bij de Olympische Spelen.

De Canadese kunstrijdster Joannie Rochette verloor tijdens het evenement haar moeder, maar won enkele dagen later toch brons op het kunstijs van het Pacific Coliseum in Vancouver. Ze kreeg zaterdag de Terry Fox-award voor haar inspirerende bijdrage aan de Olympische Spelen. „Het was niet direct mijn bedoeling om mensen te inspireren”, verklaarde Rochette (24) op een persconferentie. „Ik wilde gewoon mijn droom achterna gaan. Dat is wat mijn moeder ook had gewild, om de baan op te gaan en voor haar te schaatsen.”

Ook de Sloveense langlaufster Petra Majdic kreeg de Terry Fox-award. Zij veroverde ondanks een aantal gebroken ribben brons op de sprint en bezorgde Slovenië daarmee de eerste medaille bij het langlaufen.

De Zuid-Koreaanse kunstschaatsster Kim Yu-nan (19) schreef geschiedenis met de eerste olympische gouden medaille voor haar land bij het kunstrijden. Ze schaatste een oefening die dicht in de buurt van perfectie kwam. Kim is de best betaalde vrouwelijke topsporter op de Olympische Winterspelen. Yu-nan, buiten de baan een glamourgirl, is een halfgodin in haar land. Een mogelijke nederlaag bij de Spelen was in Zuid-Korea onbespreekbaar.

De spectaculaire sport skicross maakte voor het eerst deel uit van het olympische programma. Het onderdeel is populair bij jongeren en vertoont gelijkenis met snowboardcross, dat vier jaar geleden op de Spelen van Turijn een succesvol debuut maakte. De Zwitser Michael Schmid was in Vancouver de eerste die olympisch goud won op de discipline.

Een van de dieptepunten voor de organisatie van de Spelen was de soap rond de dweilmachines. Twee machines begaven het bij de 500 meter schaatsen voor mannen. Daardoor liep het programma urenlange vertraging op. De sprint liep zo uit op een klucht.

Voor Rusland, gastheer van de volgende Winterspelen, was het een teleurstellend evenement vanwege de magere medailleoogst. Premier Vladimir Poetin heeft een diepgravend onderzoek aangekondigd en gedreigd met consequenties voor de verantwoordelijken. „De fouten en mislukkingen moeten onderzocht worden. We moeten de situatie veranderen en de voorwaarden voor ons optreden bij de Olympische Spelen in Sotsji 2014 rond krijgen”, stelde hij.