Trots op Nederland niet trots op extreemrechtse kandidaat

Het blijft onrustig bij Trots op Nederland. Rita Verdonks partij zegde de samenwerking op met Anton van Wijngaarden, kandidaat voor de raadsverkiezingen in de gemeente Twenterand, wegens rechts-extremistische activiteiten. Van Wijngaarden kan niet meer van de lijst worden gehaald. Volgens een TON-woordvoerder heeft hij beloofd zijn zetel niet in te nemen als hij wordt gekozen.

Van Wijngaarden is gescreend, stelt de woordvoerder. „Kennelijk heeft deze screening gefaald. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is een interne zaak.” Volgens de zegsman heeft Van Wijngaarden via zijn weblog „uitlatingen gedaan die niet met de opvattingen van de partij overeenkomen”. Er zou ook een foto van een rechts-extremistische demonstratie zijn opgedoken, waar Van Wijngaarden herkenbaar op staat, aldus de woordvoerder. De kandidaat zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Dit weekeinde werd ook bekend dat de gewezen coördinator van Trots in Arnhem, privédetective Jacques Smits, via de rechtbank in Den Haag een schadevergoeding van 100.000 euro heeft gevraagd wegens het „willens en wetens beschadigen” van zijn naam door TON. De partij heeft vorig jaar november aangifte gedaan van bedreiging en stalking door Smits. De partijwoordvoerder: „We wachten het onderzoek af.”

Bert Geurtz, lijsttrekker van Trots in Arnhem, twitterde vannacht: „Liever een krantekop dan een fout figuur laten zitten als je merkt dat iemand niet deugt.” (AT)