Traksel laat zich niet tegenhouden door Vlaamse stormen

De Nederlander Bobbie Traksel en de Spanjaard Juan-Antonio Flecha wonnen de eerste wielerkoersen van de lage landen. Beiden oud-renners van de Rabobankploeg.

Was het gisteren in België wel weer om een wielerkoers te organiseren? Onophoudelijke regen bij windstoten van meer dan 120 kilometer per uur, was dat wel verantwoord? Renners die vaak nauwelijks een snelheid van 20 kilometer per uur haalden, renners die de berm in werden geblazen, renners die verkleumd en als zombies afstapten, renners die de eindstreep haalden maar nauwelijks nog wisten hoe en waarom. Natuurlijk gaat een wielerkoers door, zeker in België.

Naar het traditionele openingsweekeinde van het noordwesten van Europa, zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad, zondag Kuurne-Brussel-Kuurne, wordt sinds jaar en dag een hele winter reikhalzend uitgekeken. Daar kan geen storm tegenop. Alleen door sneeuw is wel eens een van de koersen afgelast. Een dag nadat nota bene een Spanjaard, Juan Antonio Flecha (32), in betrekkelijk mild winterweer naar de overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad soleerde, sprintte de Nederlander Bobbie Traksel (28) na een helletocht over ruim 220 kilometer naar de zege in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij was in de laatste meters sneller dan zijn landgenoot Rick Flens (Rabo) en de Engelsman Ian Stannard (Sky).

Traksel behoort niet tot de top van het internationale wielerpeloton, de renners die hij te snel af was evenmin. Dat maakte zijn triomf in Kuurne tot een opmerkelijke. De favorieten immers, zoals Tom Boonen, Greg van Avermaet, Nick Nuyens, Daniele Bennati, Filippo Pozzato, Thor Hushovd en Flecha stapten bevangen door de kou van de fiets of wensten hun gezondheid niet langer op het spel te zetten. Slechts 26 renners haalden de eindstreep in Kuurne.

Renners als Traksel, Flens en Stannard grepen de gelegenheid aan om naar het erepodium te rijden. Eigenlijk overkwam het ze. Ze vielen aan, bleven vooruit en kregen spijt. Gekoerst, althans volgens de regels van het spel, werd er niet. Niet door de vluchters, niet door de achtervolgers. Er viel niet strategisch te koersen. De storm verhinderde een geprogrammeerde koers. Ploegleiders waren overbodig. In de ochtenduren besloot de organisatie de opblaasbare bogen voor en op de finishlijn af te breken. De Knokteberg werd uit het parkoers genomen omdat een omgevallen boom de doortocht versperde. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 20 kilometer ingekort.

Bobbie Traksel uit Tiel, tien jaar geleden bestempeld als een van de grootste wielertalenten van Nederland, had er geen boodschap aan. Met nog bijna 90 kilometer naar de finish te gaan ging hij op avontuur. Zomaar, misschien was het de naam van zijn sponsor Vacansoleil die hem inspireerde. Hij wist het niet, hij wilde gewoon aanvallen, zoals ze dat in zijn kleine ploeg gewend zijn. Een omdat hij Kuurne-Brussel-Kuurne altijd al een mooie wedstrijd had gevonden. Het was tien jaar geleden zijn eerste profkoers.

Dat is wielrennen, zoals we het kennen. Een winnaar die de kou en de vermoeidheid niet meer voelt en aan de eindstreep wordt opgewacht door zijn vrouw met hun net verworven baby in de armen. De verslagenen die minutenlang wanhopig bibberen, niet meer in staat zijn de wedstrijd verstandelijk te evalueren en zich als zombies laten huldigen. Alleen al de achtervolging van de Noor Hushovd en zijn ploeggenoot Jeremy Hunt was indrukwekkend. Hushovd, winnaar van Tour-etappes en Parijs-Roubaix, ging stuk. Zijn trainingsachterstand door ziekte was te groot. Maar hij wilde doorgaan, alleen al om in vorm raken. Hij moest Traksel en de zijnen laten gaan. Hunt stapte uitgeput in de ploegleiderswagen, net als heel veel anderen voor en na hem. Wat doen wielrenners zich aan?

In aanzien is Kuurne-Brussel-Kuurne minder dan de Omloop. De koers van zondag geldt als revanche voor de koers van zaterdag. Dit keer was er geen kans op revanche. Daarvoor was het slechte weer te doorslaggevend. Flecha, die jarenlang tevergeefs bij de Raboploeg op een overwinning aasde, hield het gauw voor gezien. Boonen stak in grote vorm, net als zijn concurrent Philippe Gilbert, maar werd zaterdag getroffen door pech en voelde zondag dat de storm een eerlijke wedstrijd in de weg stond. Grote renners kunnen het zich veroorloven voor de volgende wedstrijd te gaan.

Eens werd Traksel beschouwd als het grote Rabotalent. Blessures, mentale obstakels en hoge verwachtingen, mogelijk verkeerde begeleiding, maakten zijn kansen op grote successen steeds kleiner. Nu wint hij Kuurne-Brussel-Kuurne op een manier die weinigen hem kunnen nadoen. Net als Flecha de Omloop Het Nieuwsblad koers wint – hij reed op een kasseistrook twintig kilometer voor de eindstreep favoriet Gilbert uit het wiel. Traksel en Flecha waren jarenlang zonder succes in dienst van Rabobank. Dat kan pijn doen bij dit opleidingsinstituut.

    • Guus van Holland