Storm Xynthia eist zeker vijftig levens in Europa

De krachtige storm die afgelopen weekeinde over het zuidwesten en westen van Europa raasde, heeft zeker vijftig levens geëist. Xynthia, zoals de stormdepressie met recordwindsnelheden werd genoemd, liet in zes Europese landen een spoor van verwoestingen achter.

Frankrijk werd het hardst getroffen. Volgens de Franse autoriteiten vielen door het noodweer gisteren zeker 45 doden. De meeste slachtoffers verdronken. Tientallen personen raakten gewond. In de regio Bretagne en de kuststreek tussen Bordeaux en Nantes was sprake van zware regenval en werden windsnelheden tot 150 kilometer per uur gemeten. In sommige kustplaatsen, , vooral in de streek van La Rochelle, stond meer dan anderhalve meter water.

De storm schampte het zuiden van Nederland gisteren rond het middaguur. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten was het op de wegen in Zuid-Limburg een chaos als gevolg van omgewaaide objecten, bomen en afgebroken takken.

Kustgebieden in Portugal werden zaterdag als eerste getroffen, met een dode als gevolg. Daarna trok Xynthia verder over Spanje, waar de storm zeker drie levens eiste. In het stadje Orduna bereikte Xynthia een windsnelheid van 228 kilometer per uur.

In Duitsland, waar twee doden vielen door vallende takken, moest een drukke snelweg, de A3, worden afgesloten. Er was bouwmateriaal op de weg gewaaid. In België waaiden veel bomen om. (AP, Reuters, ANP)