Sport kort

Langlaufen: goud bij 30 km massastart voor Poolse Kowalczyk

WHISTLER. Langlaufster Justyna Kowalczyk uit Polen heeft zaterdag goud gewonnen op de 30 kilometer klassieke stijl massastart. Het zilver was voor de Noorse Marit Björgen, het brons ging naar Aino-Kaisa Saarinen. De ruim anderhalf uur durende wedstrijd stond ongewild ook in het teken van een dopingruzie. Kowalczyk had de Noorse drievoudig olympisch kampioene Björgen op een internetsite beschuldigd van het gebruiken van astmamedicatie met het doel wedstrijden te winnen. Na haar gouden race bood Kowalczyk haar excuses aan. „Het was niet het juiste moment voor zo’n uitspraak”, zei de Poolse olympisch kampioene. (ANP)

Goud voor Anderson bij snowboardslalom

VANCOUVER. De Canadese snowboarder Jasey-Jay Anderson heeft zaterdag het goud op de parallel reuzenslalom behaald. Anderson bleef de Oostenrijker Benjamin Karl in de finale voor. Het brons was voor de Fransman Mathieu Bozzetto. Bij de vrouwen veroverde Nicolien Sauerbreij vrijdag op de reuzenslalom goud voor Nederland. (ANP)

Opnieuw curlinggoud voor mannen Canada

VANCOUVER. De Canadese mannen hebben zaterdag hun olympische curlingtitel geprolongeerd. De ploeg van skipper Kevin Martin was in de finale met 6-3 te sterk voor Noorwegen. Zwitserland won de strijd om het brons van Zweden. Canada bleef het hele toernooi ongeslagen. De Canadese vrouwen verloren in een spannende finale van Zweden. (ANP)

Wereldbekerzege amazone Cornelissen

GöTEBORG. Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd in Göteborggewonnen. Met Jerich Parzival kwam de tweevoudig Europees kampioene tot 84,400 procent. Imke Schellekens-Bartels werd met Hunter Douglas Sunrise derde. (ANP)

Renner Traksel sprint naar zege in Kuurne

KUURNE. Bobbie Traksel heeft gisteren de Vlaamse semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De 28-jarige Nederlandse renner van Vacansoleil versloeg in de eindsprint zijn twee medevluchters Rick Flens en de Brit Ian Stannard. Regen en wind maakten de Vlaamse semiklassieker loodzwaar. De helft van het peloton was halverwege de koers afgestapt, onder wie Tom Boonen, de winnaar van 2009. In Spanje won Theo Bos de Clásica de Almería. In de massasprint troefde Bos de Brit Mark Cavendish af. (ANP)

Judoka Stam beste bij wereldbeker Polen

WARSCHAU. Judoka Esther Stam heeft gisteren bij wereldbekerwedstrijden in Warschau de gouden medaille behaald in de klasse tot 63 kilogram. Ze versloeg in de finale de Italiaanse Edwige Gwend, met een waza-ari in de verlenging. Linda Bolder won zilver in de klasse tot 70 kilogram. In de finale verloor ze van de Duitse Iljana Marzok. (ANP)

WK driebanden: titel voor Turkse biljarters

VIERSEN. De biljarters Adnan Yüksel en Murat Naci Coklu hebben voor Turkije de wereldtitel driebanden veroverd. De Turken wonnen gisteren in de finale van het WK in Viersen (Duitsland) met 5-2 van Spanje. Nederland, dat in de halve finale had verloren van de Spanjaarden, moest genoegen nemen met brons. (ANP)

Bronzen plak voor Finse ijshockeyers

VANCOUVER. De Finse ijshockeyers, in 2006 nog verliezend finalist, hebben zaterdag bij de Winterspelen de strijd om het brons gewonnen van Slowakije. De Finnen wonnen in Canada Hockey Place met 5-3. Slowakije stond aan het begin van de laatste periode nog met 3-1 voor. (ANP)

Gisteravond laat was de olympische ijshockeyfinale tussen Canada en de VS. Lees het verslag op nrc.nl/sport