Politie: militaire leider ETA opgepakt

De Franse en de Spaanse politie hebben gisteren in het noordwesten van Frankrijk de veronderstelde militaire topman van de Baskische afscheidings- en terreurgroep ETA opgepakt. Ibon Gogeaskoetxea werd samen met twee kompanen gearresteerd in het Normandische Cahan. ETA-leden houden zich vaker schuil in Frankrijk.

In hun onder een valse naam gehuurde woning werden wapens, explosieven, een laptop, mobiele telefoons en geld aangetroffen. Ook werden ketenen gevonden. De politie vermoedt dat zij een ontvoering voorbereidden.

Volgens de Spaanse autoriteiten gaf Gogeaskoetxea (45) de afgelopen anderhalf jaar leiding aan het militaire apparaat van de ETA. In deze rol, die hij verwierf na de arrestatie in mei 2008 van zijn voorganger ‘Thierry’, zou hij opdracht hebben gegeven tot verscheidene aanslagen. De gewapende groep sloeg vorig jaar zomer toe met aanslagen op het vakantie-eiland Mallorca, waar de Spaanse koninklijke familie haar zomerverblijf heeft. Ook werd een bomaanslag gepleegd op een kazerne van de Guardia Civil in de stad Burgos.

Een van de twee andere arrestanten, Beinat Aginagalde, wordt verdacht van de moorden op een socialistisch gemeenteraadslid en een Baskische zakenman, beide gepleegd in 2008. De andere arrestant, oudgediende Gregorio Jiménez, zou vooral een logisitieke rol hebben vervuld binnen de groep.