Overige films

National Treasure (Jon Turteltaub, 2004, VS). Plottechnische idiotie en nagelbijtende spanning gaan hand in hand in cryptoreligieus-historische avonturenthriller waarin kunsthistorici, schatzoekers, vrijmetselaars en de Amerikaanse geheime dienst achter een Tempeliersgeheim aan zitten. De aanwijzingen voor de ontknoping van het grote geheim zijn te vinden op uiteenlopende documenten als honderddollarbiljetten en de Onafhankelijkheidsverklaring. In het stelen daarvan gaat voor hoofdrolspeler Nicolas Cage nogal wat tijd zitten.SBS6, 20.30-23.10u.

Versailles (Pierre Schöller, 2008, F). De in de herfst van 2008 op 37-jarige leeftijd overleden Guillaume Depardieu (inderdaad de zoon van) speelt een op zijn lijf geschreven rol van een gentleman-vagebond die zijn eigen universum heeft opgebouwd in de buurt van het Franse paleis Versailles. In dit sociaal-realistische sprookje krijgt hij de zorg opgedrongen voor een jochie dat door zijn moeder werd achtergelaten. Waar de film het realisme opzoekt is hij soms voorspelbaar. Maar net zoals in de beste sprookjes gaat het natuurlijk niet om de realiteit die Versailles afbeeldt, maar om de symboliek. En daarin is debuterend regisseur en ervaren scenarioschrijver Schöller godzijdank licht en subtiel.TV5, 23.50-1.40u.