Orkaan eist zeker 55 levens in West-Europa

In Frankrijk gaan stemmen op voor strengere regels over kustbewoning nadat een hevige storm dit weekeinde tientallen doden eiste.

Van de zeker 55 doden die in Europa vielen door de orkaan Xynthia, vielen er 48 in Frankrijk. De meesten van hen kwamen om door verdrinking nadat de zee het land inspoelde in de Vendée, ten noorden van La Rochelle.

Elders in West-Europa kwamen in de storm zeker zeven mensen om het leven: drie in Spanje, twee in Duitsland en een in België en een in Portugal. Het verkeer in deze landen ondervond ernstige hinder van de orkaan. Veel trein- en vliegverbindingen vielen uit.

De Franse premier Fillon verklaarde de storm gisteren tot „nationale ramp”. Zo’n 800.000 huishoudens kwamen zonder elektriciteit te zitten, en dorpen en eilanden tussen Nantes en La Rochelle zijn overstroomd.

Het zwaarst getroffen is het dorpje La Faute-sur-Mer. Daar waren vanmorgen 27 lichamen geborgen, nadat gisteren een dijk bezweek. Aan de Atlantische kust werd vanochtend nog een dertigtal mensen vermist, meldde minister Brice Hortefeux van Binnenlandse Zaken.

Provinciepresident Philippe de Villiers van de Vendée zei vanmorgen dat het bouwen van steeds hogere dijken niet meer voldoende is om veiligheid te bieden voor de uitdijende bebouwing. „Waar de dijken ontoereikend zijn of ontbreken, is het een kwestie van gezond verstand om verder van de kust te bouwen”. In La Faute-sur-Mer en het naburige onder water verdwenen Aiguillon-sur-Mer, dateerden de dijken van Napoleon.

Minister Hortefeux zei dat bewoners wel gewaarschuwd worden als ze een woning aan de kust betrekken, maar „mens denkt altijd: ons zal niets gebeuren”.

De orkaan bereikte Europa via Portugal en trok vervolgens via Spanje en Frankrijk over België, Nederland (Limburg) en Duitsland. Zij bereikte haar grootste kracht in Spanje waar windstoten van meer dan 200 kilometer per uur werden geregistreerd. Aan de kust tussen Portugal en Bretagne vielen de windstoten van meer dan 130 kilometer per uur samen met uitzonderlijk hoog water.

Weerdiensten hadden de storm sinds vrijdag voorspeld, waardoor voorzorgsmaatregelen genomen waren. Duitse meteorologen hadden haar de naam Xynthia gegeven. In Frankrijk werd gesproken van de hevigste storm sinds de Kerstdagen van 1999, toen bij twee achtereenvolgende stormdagen 92 doden vielen.

In vier andere landen kwamen in de storm zeker zeven mensen om. In Galicië in Spanje kwam een 82-jarige vrouw onder een ingestorte muur en in de buurt van Burgos botsten twee automobilisten tegen een ontwortelde boom. In Jodoigne (Geldenaken) in Waals-Brabant in België kwam een 60-jarige man onder een omgewaaide boom in zijn tuin. In Portugal kwam een 10-jarige jongen om in de storm.

In Duitsland ten slotte vielen twee dodelijke slachtoffers, een automobilist kwam in het Zwarte Woud onder een omgewaaide boom en in een bos bij Frankfurt werd een 69-jarige fietser getroffen door een omvallende boom.

Fotoserie van de storm in Europa op nrc.nl/foto