Onrust in O-Jeruzalem en Hebron

De Israëlische politie heeft vandaag versterkingen aangevoerd naar de oude stad van Arabisch Oost-Jeruzalem om nieuwe protesten te verhinderen van Palestijnse jongeren.

Gisteren vielen enkele gewonden bij botsingen tussen de politie en Palestijnen. Die volgden op geruchten dat joodse extremisten zich opmaakten de Haram al-Sharif (Tempelberg) op te gaan, waar de Al-Aqsa moskee en de Koepel van de Rots staan, de op twee na heiligste plaats van de islam.

De onrust in bezet Oost-Jeruzalem komt tegen de achtergrond van opgelopen spanningen over het Israëlische besluit, een week geleden, twee heilige plaatsen op de bezette Westelijke Jordaanoever op de nationale erfgoedlijst te zetten. Het gaat om het voor joden en moslims belangrijke Graf van de Aartsvaderen in Hebron en het Graf van Rachel, bij Bethlehem. In Hebron, waar 500 Israëlische kolonisten leven tussen 170.000 Palestijnen, zijn sindsdien bijna dagelijks botsingen gemeld tussen Palestijnse betogers en politie.

Het Palestijnse kabinet verhuisde zijn wekelijkse bijeenkomst vandaag naar Hebron als symbolisch protest tegen het Israëlische besluit. Volgens een wil het kabinet daarmee de internationale gemeenschap attenderen „op de ernstige situatie betreffende de heilige plaatsen”.

Volgens de burgemeester van Hebron, Khaled Osaily, staan de inwoners van Hebron uitermate argwanend tegenover het Israëlische besluit. „De kolonisten kwamen hier om één reden, ze willen neerleggen dat dit joods erfgoed is, en niet alleen de moskee, maar de hele stad Hebron”, zei hij.

Saeb Erekat, de Palestijnse chef-onderhandelaar met Israël wanneer er onderhandelingen zijn, zei de Verenigde Staten te hebben opgeroepen „een einde te maken aan de Israëlische agressie tegen de Al-Aqsa moskee en de heilige plaatsen van de islam”. „Deze dwaze Israëlische politiek is erop gericht om de internationale inspanningen, met name de Amerikaanse, te blokkeren om het vredesproces weer op gang te brengen”, aldus Erekat. De Israëlische regering legt de verantwoordelijkheid voor de huidige impasse bij de Palestijnen. (Reuters, AP, AFP)