Nederland kort

Arrestatieteam pakt verdachten plofkraak op in Roermond

Roermond. Een arrestatieteam van de politie heeft gisteren bij een inval in een woning aan de Celebesstraat in Roermond twee mannen gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij een mislukte plofkraak op een geldautomaat in Beegden, vorige week. Het gaat om de 20-jarige bewoner en een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Afgelopen donderdagochtend achtervolgde de politie een auto met verdachten die vlak daarvoor vergeefs probeerden een pinautomaat in Beegden op te blazen. Ze werden betrapt en moesten vluchten. Bij Horn raakte de politie hun spoor bijster, maar vond wel de in Weert gestolen vluchtauto. In een winkelcentrum in Roermond richtten onbekenden vorige week maandag een grote ravage aan door een plofkraak van een pinautomaat. Toen maakten ze geen buit, omdat muur en dak van het postkantoortje over de automaat heen instortten. De politie onderzoekt of de nu opgepakte verdachten ook bij deze en andere plofkraken betrokken waren. De politie telde sinds december vijf plofkraken en vier pogingen daartoe in Noord- en Midden-Limburg.

‘Franse Turken zijn beter geïntegreerd’

Amsterdam. Turkse immigranten en hun kinderen in Nederland beheersen de taal van het land waarin ze wonen slechter dan die in Frankrijk. Ze gebruiken die taal ook relatief weinig. Verder hebben ze minder contact met autochtonen. Tussen Turken in Nederland en in Duitsland zijn geen significante verschillen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de de sociaal-culturele integratie van Turken in Nederland, Duitsland en Frankrijk waarop sociaal wetenschapper Evelyn Ersanilli komende woensdag hoopt te promoveren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat Nederlandse Turken op een aantal vlakken minder zijn geïntegreerd dan Franse, komt volgens Ersanilli doordat Nederland immigranten veel ruimte geeft om hun eigen cultuur te behouden. Dit heeft „eerder een negatief dan een positief effect op de aanname van de woonlandcultuur”, schrijft ze.

Sørensen van Leefbaar stopt als fractieleider

Rotterdam. Ronald Sørensen stopt na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart als fractieleider van Leefbaar Rotterdam. Dat heeft hij zaterdag op RTV Rijnmond gemeld. De Rotterdamse politicus, die het fractieleiderschap na de moord op Pim Fortuyn in 2002 op zich nam, vindt dat het tijd wordt voor een nieuw, jong gezicht. „Ik merk dat er een zekere routine insluipt”, aldus Sørenson. „Dat is niet goed.” De nummer 2 op de kieslijst van Leefbaar Rotterdam blijft wel lid van de gemeenteraad. Zijn plek wordt voorlopig opgevuld door voormalig wethouder en lijsttrekker Marco Pastors. (ANP)

Scholieren brengen vandaag stem uit

Amsterdam. Ongeveer 48.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs doen vandaag en morgen mee aan de Scholierenverkiezingen. Dat is de verwachting van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat de verkiezing organiseert. Circa 80.000 scholieren van tweehonderd scholen in het hele land worden opgeroepen hun stem uit te brengen. De scholieren stemmen op internet. Ze kunnen een stem uitbrengen op alle partijen op de kieslijst in de gemeente waar hun school is gevestigd. De Scholierenverkiezingen worden al bijna vijftig jaar gehouden. Volgens IPP zijn ze een goede graadmeter van wat Nederland woensdag stemt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. (ANP)