Merck breidt uit in biotech in de VS

Het Duitse farmaceutische concern Merck doet een grote overname op het gebied van biotechnologie. Voor 7,2 miljard dollar (5,3 miljard euro) koopt Merck het Amerikaanse bedrijf Millipore, producent van onder meer apparatuur waarmee biotechnologiebedrijven medicijnen kunnen ontwikkelen. Dat hebben beide ondernemingen vandaag gemeld.

Merck betaalt 6 miljard dollar in contanten, de rest is schuld. Dat brengt de overnamesom op 107 dollar per aandeel, 13 procent meer dan de koers van Millipore vrijdag en 50 procent meer dan die van half februari, toen de eerste geruchten over een overname de ronde deden. Het bedrijf stond ook in de belangstelling van de Amerikaanse concerns Thermo Fisher en General Electric.

Met de overname breidt Merck, ’s werelds grootste producent van kristallen voor platte beeldschermen, zijn omzet uit chemische activiteiten uit. Merck meldde vorig jaar dat het op zoek wilde naar andere inkomstenbronnen omdat de marges op de zogeheten liquid crystals afnamen. Met Millipore krijgt Merck ook veel kennis in huis op het gebied van het testen en vervaardigen van biotechnologische medicijnen.

Millipore haalde vorige jaar een omzet van 1,7 miljard dollar. Het bedrijf heeft 6.000 werknemers en is gevestigd in meer dan dertig landen.

De transactie past in de trend dat farmaceutische en chemische concerns kleine biotechnologiebedrijven overnemen. Daar zit de innovatie. Bovendien hebben kleinere biotechbedrijven vanwege de economische crisis meer moeite dan vroeger om kapitaal aan te trekken. Vorig jaar breidde Merck onder meer de samenwerking uit met het beursgenoteerde Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos voor de ontwikkeling van medicijnen voor stofwisselings- en ontstekingsziekten.