Limiet op umts moet ‘bill shock’ voorkomen

goeiemoggel_screenAls het goed is, vallen er de komende zomer geen onverwacht hoge rekeningen voor umts-verkeer in de bus. Telecomaanbieders zetten straks automatisch de rem op dure mobiele dataverbindingen in het buitenland. Wie voor meer dan 50 euro aan data verbruikt, wordt voor de rest van de maand van internet afgesloten.

KPN, de grootste Nederlandse mobiele netwerk maakte vandaag bekend dat het per 1 juli de limiet bij alle gebruikers instelt. Wie zichzelf nu al wil beschermen tegen verrassingen, kan een sms sturen naar 1330.

De limiet is een van de nieuwe regels die de Europese Commissie aan telecombedrijven oplegt. Met een maximum maandbedrag moet zogeheten bill shock voorkomen worden. Veel bellers schrikken als ze zien wat internetten en mailen via het umts-netwerk daadwerkelijk kost.

Telefoons die gebruik maken van een mobiele dataverbinding zijn inmiddels standaard. Binnen Nederland mag mobiel internet dan vaak een vast maandbedrag (flat fee) zijn, in het buitenland betalen mobiele bellers  de hoofdprijs om hun e-mail te lezen.

De beller heeft nu weinig inzicht in de kosten die hij maakt. Pas als de rekening in de bus valt, blijkt wat er daadwerkelijk verbruikt is. Als er via internet naar radio geluisterd wordt of tv gekeken, kan de rekening in de duizenden euro’s lopen. Vermaard voorbeeld: de Duitse beller die 46.000 euro moest betalen omdat hij in Frankrijk een tv-programma op zijn mobieltje had bekeken.

De telecommaatschappijen hebben van de Europese Commissie te horen gekregen dat ze hun excessieve roamingtarieven moeten terugschroeven tot realistische proporties. Er zijn ook al regels voor buitenlandse telefoongesprekken en sms-berichten.

Nu variëren de kosten nog sterk, van een vriendelijke 30 eurocent per megabyte (binnen het eigen Europese netwerk) tot meer dan 10  euro per megabyte  – afhankelijk van de roamingafspraken die mobiele netwerken onderling hebben gemaakt. Deze zogeheten wholesale tarieven door de Europese commissie beperkt tot 1 euro, en vervolgens per jaar verder verlaagd.

Volgens KPN is de limiet van 50 euro goed voor gemiddeld 30 MB aan dataverbruik. “Afhankelijk van abonnement en land”, voegt het telecombedrijf er aan toe.

    • Marc Hijink