Kort nieuws Kunst

Henk Neven krijgt de Nederlandse Muziekprijs

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 1 maart. De bariton Henk Neven (33) is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek. Wie voor de Muziekprijs wordt geselecteerd volgt een aantal jaar een voortraject waarin op kosten van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kan worden gewerkt aan de muzikale ontplooiing, bijvoorbeeld door het volgen van verdere lessen en coachingssessies naar keuze in binnen- en buitenland. Een jury volgt de kandidaat en bepaalt uiteindelijk of deze als musicus internationaal niveau heeft bereikt – een voorwaarde voor toekenning van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs werd 28 jaar geleden voor het eerst uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar harpiste Lavinia Meijer en fagottist Bram van Sambeek.

Film ‘Un prophète’ wint negen Césars

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 1 maart. De film Un prophète van Jacques Audiard is zaterdag in Parijs de grote winnaar van de Césars, het Franse equivalent van de Oscars, geworden. De film kreeg negen onderscheidingen, waaronder die voor beste film en beste regie. Hoofdrolspeler Tahar Rahim ontving zowel de César voor beste mannelijk acteur als die voor aankomend talent. De film was voor 14 prijzen genomineerd. Actrice Isabella Adjani kreeg voor haar hoofdrol in La journée de la jupe van Jean-Paul Lilienfeld de César voor beste actrice, de vijfde César in haar carrière – ofschoon deze rol door de Franse pers als een van de zwakste uit haar loopbaan is beoordeeld.

Acteur Potter-films steunt homo’s

LOS ANGELES, 1 maart. Daniel Radcliffe, wereldwijd vooral bekend als titelacteur uit de Harry Potter-films, heeft zijn naam verbonden aan The Trevor Project, een Amerikaanse organisatie die homoseksuele en lesbische tieners bijstaat die wegens hun seksuele geaardheid zelfmoordneigingen hebben of door hun familie zijn verstoten. De 20-jarige Britse acteur heeft een spotje opgenomen dat later dit jaar op de Amerikaanse televisie te zien is. Hij stelt zelf geen homo of biseksueel te zijn. „Maar ik heb altijd mensen gehaat die niet tolerant zijn tegen homo’s of lesbiennes”, legt hij uit. „Nu ik in een positie verkeer dat mensen naar mij luisteren, vind ik dat ik mij daar ook publiekelijk over moet uitspreken.” (ANP)