Kort nieuws Economie

Topman HSBC geeft bonus weg

Londen, 1 maart. Bestuursvoorzitter Michael Geoghegan van HSBC heeft als een van de weinige Britse bankiers zijn bonus – ter waarde van ruim 4 miljoen euro – over 2009 geaccepteerd, maar die vervolgens direct gedoneerd aan goede doelen. Bij Barclays, Royal Bank of Scotland en Lloyds zagen de topmannen af van hun bonussen over 2009. HSBC meldde vanmorgen een stijging van de nettowinst met 2 procent tot 5,8 miljard dollar. De grootste bank van Europa slaagde erin de winst op peil te houden door de kosten met 30 procent te verlagen. (AP)

Werknemers Nefit in Buinen staken

Buinen, 1 maart. Werknemers van cv-ketelfabrikant Nefit in het Drentse Buinen hebben vandaag het werk neergelegd, zo heeft een bestuurder van FNV Bondgenoten laten weten. Het bedrijf had niet gereageerd op een ultimatum van de bond. De directie wil de vestiging in Buinen verhuizen naar Deventer. De werknemers eisen een werkgelegenheidsgarantie en onkostenvergoeding evenals een afvloeiingsregeling voor mensen die niet mee kunnen verhuizen. Bij het bedrijf werken ongeveer 200 mensen. (ANP)

Groeiend aantal schuldsaneringen

Den Haag, 1 maart. Het aantal schuldsaneringen neemt weer toe. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar was het aantal uitgesproken schuldsaneringen 19 procent hoger dan een jaar eerder, nadat er ook in het derde kwartaal een toename was. In de eerste helft van 2009 was er nog sprake van een daling ten opzichte van het voorgaande jaar. In heel 2009 zijn 9.000 schuldsaneringen uitgesproken. De toename van het aantal schuldsaneringen komt vooral door een stijging van het aantal schuldsaneringen van mensen met een eenmanszaak. (ANP)