Kort nieuws Buitenland

Bij aanslagen in Irak in februari zeker 352 doden

Bagdad, 1 maart. De afgelopen maand zijn in Irak zeker 352 mensen om het leven gekomen bij aanvallen en aanslagen, tegen 196 in januari. Dat blijkt uit cijfers van de ministeries van Gezondheid, Binnenlandse Zaken en Defensie. Het gaat om 211 burgers, 45 politiemannen en 96 militairen. Ongeveer 100 van de doden vielen bij aanslagen op shi’itische pelgrims rond Arbain, de herdenking van de 40ste dag na de dood van imam Hussein in de 7de eeuw. Volgens zeer ruwe schattingen zijn 100.000 Irakezen door geweld om het leven gekomen sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003. (AFP, Reuters)

Aanslag Jordaniër had niet VS tot doel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 maart. De Jordaanse spion die in december zeven CIA-agenten en een Jordaanse collega doodde met een zelfmoordaanslag op een Afghaanse legerbasis, had oorspronkelijk alleen de Jordaniër op het oog. In een dit weekeinde door Al-Qaeda verspreide video zegt Humam Khalil Abu Mulal al-Balawi dat de CIA-agenten een welkome verrassing waren, met wie hij in contact kwam door zijn Jordaanse collega. In zijn video roept hij op tot meer aanslagen op Jordaanse spionnen. Eerder was al een video verschenen waarin Balawi, gezeten naast de leider van de Pakistaanse Talibaan, zijn plan om de CIA-agenten te doden uiteenzet.

Drie aanslagen inZuid-Afghanistan

Kandahar, 1 maart. In Zuid-Afghanistan zijn dit weekeinde vijftien Afghaanse burgers, een politieagent en een NAVO-militair gedood bij aanslagen door de Talibaan. In Helmand kwamen elf burgers om toen een bermbom ontplofte in het district Now Zad. In de provincie Kandahar werden vier burgers gedood door een zelfmoordaanslag met een bomauto toen zij uitweken voor een NAVO-konvooi. Een militair op het konvooi kwam om. Later werd een agent gedood door een autobom bij het hoofdbureau van politie in Kandahar-stad. (Reuters, AP)

Doden bij treffenin Zuid-Jemen

Aden, 1 maart. Bij een treffen tussen de Jemenitische politie en zuidelijke separatisten in de provincie Abyan zijn volgens de autoriteiten vanochtend zeker twee agenten gedood. Vier anderen zouden zijn gedood, van wie de identiteit niet meteen duidelijk was. Een groeiende separatistische beweging protesteert tegen de achterstelling van het zuiden door de door noorderlingen gedomineerde centrale regering. Gisteren demonstreerden duizenden zuiderlingen voor de tweede achtereenvolgende dag voor afscheiding. Zaterdag werden in de provincie Dalea 21 mensen gearresteerd tijdens protesten tegen eerdere arrestaties. (Reuters)

Britse journalist blijft in cel in Gaza

Gazastad, 1 maart. De Palestijnse organisatie Hamas, machthebber in de Gazastrook, wil de Britse journalist Paul Martin nog eens twee weken vasthouden. Martin zit sinds 14 februari vast. Volgens een Hamas-woordvoerder vormt Martin een gevaar voor de veiligheid van Gaza, maar het is niet bekend waarvan hij specifiek wordt beschuldigd. Hij werd opgepakt toen hij wilde getuigen voor een Palestijn die wordt beschuldigd van collaboratie met Israël. Martin is de eerste buitenlander die is gearresteerd sinds Hamas in 2007 de macht greep in de Gazastrook. (AP)

Grens Georgië en Rusland weer open

Door onze correspondent

Moskou, 1 maart. De grens tussen Georgië en Rusland is vanaf vandaag weer geopend. Dat heeft de Georgische regering dit weekeinde bekendgemaakt. Het gaat om de overgang Verchny Lars. Deze bergpas werd in 2006 gesloten toen de spanningen tussen Moskou en Tbilisi al ernstig waren verslechterd. Twee jaar later zou de vijfdaagse augustusoorlog tussen beide landen uitbreken. Samen met de Roki-tunnel die de separatistische Georgische regio Zuid-Ossetië met Rusland verbindt, is Verchny Lars de enige begaanbare grensovergang tussen de beide landen. De reden voor de heropening is vooral economisch van aard, omdat al het vrachtverkeer tussen Rusland en Armenië via die grenspost rijdt.