Kort nieuws Binnenland

Bisschop Van Luyn wil onderzoek naar misbruik paters

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 maart . Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam is geschokt door de getuigenissen over seksueel misbruik gepleegd in de jaren zestig en zeventig door salesianen uit een klooster in ’s-Heerenberg. Hij steunt het initiatief van de orde van salesianen om een breed onderzoek te doen naar het misbruik bij rooms-katholieke instellingen. Dat zei hij gisteravond in Kruispunt Radio. Van Luyn was in de jaren zestig docent in het klooster in ’s-Heerenberg en in de jaren zeventig als provinciaal overste de hoogste ‘baas’ van de salesianen in Nederland. Van Luyn zet het onderwerp op de agenda van de bisschoppenconferentie op 9 maart.

Vooral veel schade storm in Limburg

Door onze correspondent

Maastricht, 1 maart. Storm heeft gisteren de meeste schade aangericht in Limburg. Met name in het zuiden van de provincie ondervond het verkeer veel hinder van de wind, en op de weg beland materiaal. Tot in de avond reden in Zuid-Limburg geen treinen. Op het hoogtepunt werden windsnelheden gemeten tot 110 kilometer per uur. Het gebied dat hinder ondervond was groot en de overlast hield lang aan, aldus de gezamenlijke meldkamer van de hulpdiensten in Maastricht. Daar kwamen ruim tweeduizend meldingen van schade binnen.

Nu 110 zeer zwakke mbo-opleidingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 maart. De lijst met „zeer zwakke” opleidingen in het middelbaar onderwijs is met 46 toegenomen, bleek vandaag uit de nieuwe lijst. De inspectie van het Onderwijs heeft nu 110 van de 11.000 mbo-opleidingen het predicaat „zeer zwak” gegeven. Vorige maand is de lijst voor het eerst gepubliceerd, deze wordt maandelijks ververst. De inspectie verwacht dat de lijst met opleidingen die van onvoldoende kwaliteit zijn de komende twee maanden nog meer zal groeien, omdat het bezig is met een „inhaalslag”.