Kies bewust

Leven is keuzes maken. Grote en kleine keuzes. Kiezen voor jezelf of kiezen voor het grote goed. Kiezen terwijl je eigenlijk geen mening hebt, of, lastiger nog, kiezen terwijl je de gevolgen niet kunt overzien.

Omdat de krant deze week toch al bol staat van de gemeenteraadsverkiezingen, maken we er hier in het kookhoekje ook maar meteen een thema van. Wie eet, die kiest namelijk. Kun je je bij politieke verkiezingen nog afzijdig houden door niet te gaan stemmen, daar kom je in de supermarkt niet mee weg. Je móet kiezen. Anders sterf je van de honger.

Leg je bijvoorbeeld die plofkipfilets van 3 euro 13 voor een kleine 4 ons in je winkelmandje, of betaal je 3 euro 92 voor dezelfde hoeveelheid scharrelkip? En ben je bereid om 1 euro 19 voor 40 gram biologische rucola neer te tellen of kies je een zakje van 75 cent, en neem je die bestrijdingsmiddelen op de koop toe?

Het lijken misschien triviale keuzes, de beslissingen die we dagelijks maken in de supermarkt. We maken ze niet altijd even bewust. Maar ook als we ze bewust proberen te maken, ontbreekt het ons vaak aan objectieve informatie. Hoeveel kippenlevensgeluk koop je precies voor die 79 cent extra? En hoeveel beter voor het milieu is Nederlandse kasrucola ten opzichte van veldrucola die werd ingevlogen uit Zuid-Italië?

Het zijn slechts twee voorbeelden, die ik ontleende aan een artikel over dit onderwerp in NRC Weekblad van afgelopen zaterdag. Zeer lezenswaardig, vooral ook omdat duidelijk wordt dat zelfs onder experts de objectieve waarheid ontbreekt. Maar goed. Dit is een kookrubriek en al zou ik het nog zo graag willen, ik geloof niet dat dit de plek is om dergelijke gecompliceerde vraagstukken in een paar dagen tijd op te lossen.

Waar ik het dan wel over wil hebben? Over keuzes die iedereen kan maken op basis van datgene waarvan de voedingsindustrie schijnt te denken dat wij het ontberen: gezond verstand. Iedereen die het wél heeft weet dat een logo als ‘Ik kies bewust’ niet op een zakje poedersoep hoort te staan. Wie nadenkt koestert op zijn minst enig wantrouwen jegens voedsel uit een fabriek. Dus gaan we deze week gewoon doen wat we hier altijd al doen: zelf koken, met verse ingrediënten. Polenta-kipnuggets met rucolamayo.

Voor 2 personen:

een handvol rucola

1 eidooier

citroensap

olijfolie

200 gram kipfilet, in reepjes

grof maïsmeel (polenta)

Pureer de rucola, de eidooier, een snuf zout en een kneepje citroen met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Schenk er geleidelijk en al mixend 100 à 150 ml olijfolie bij, tot je een gebonden saus hebt. Breng verder op smaak met citroensap, zout en peper. Bestrooi de kipreepjes rondom met zout en peper en bedek ze met een dun laagje maïsmeel. Verhit een flinke laag olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kipreepjes goudbruin en krokant. Serveer meteen, met de rucolamayo.

Janneke Vreugdenhil

Welke keuzes maak jij in de supermarkt? Praat erover mee op nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil