Jaga Jazzist raast als muzikale achtbaan

Jazz Jaga Jazzist. Gehoord 27/2 Melkweg, Amsterdam. ****

Het eclectische gezelschap Jaga Jazzist is een van de meest innovatieve groepen die Noorwegen te bieden heeft, met leden die alle óók een actieve rol in de Noorse electro-, nujazz- en rockscene. Opgericht door de toen veertienjarige Lars Horntveth, zijn drie jaar oudere drummende broer Martin en zus Line (tuba) is Jaga Jazzist nu uitgegroeid tot een opmerkelijk collectief multi-intrumentalisten.

De echte Jaga-sound was voor het eerst goed te horen op het album The Stix (2003): een mix tussen organisch gespeelde instrumentale muziek en op breakbeats geïnspireerde elektronische geluiden. Ook de nieuwe plaat One-Armed Bandit, weer zo goed als integraal door Lars Horntveth geschreven, hinkt door alle stijlen.

Het podium in de overvolle Melkweg bood net genoeg ruimte aan alle instrumenten van de negen musici – van rietinstrumenten, windmakers en toetsenborden tot theremin. Daarop lieten de Noren een stuwend, scherp georganiseerd notenvuur horen. Aangestuurd door de subtiel wisselende ritmepatronen van drummer Martin Horntveth kwamen stijlvolle blaasarrangementen voorbij voorzien van grillige elektronica-klanken en koorzang.

Jaga Jazzist raasde als een achtbaan. Wat op het eerste gehoor leek op muzikale chaos, werd in werkelijkheid strak georganiseerd door de gebroeders Horntveth. Het resultaat was een massieve, soms bijna gekmakende stortvloed aan materiaal – zeker toen er ook nog stroboscopische lichteffecten bij kwamen.

Net toen het hoofd overvol raakte van al die complexe wisselingen, schakelde Jaga Jazzist over naar een Philip Glass-achtig stukje, waarin Horntveth zonder franje zijn kracht uitbuitte op de klarinet. Om daarna een gitaar om te hangen; een nieuwe duik in weer een andere harmonische hoek.

    • Amanda Kuyper