Internationaal kort

Britse troepen blijven ‘komende vijf jaar actief in Afghanistan’

LONDeN. Volgens de bevelhebber van de Britse strijdkrachten, David Richards, is het waarschijnlijk dat Britse troepen nog vijf jaar in Afghanistan zullen blijven. Dat zei hij gisteren tegen de krant The Daily Telegraph. Hij verwacht dat de Britten de komende jaren voornamelijk een ondersteunende rol zullen vervullen. Richards denkt, zei hij, dat westerse troepen nog veertig jaar actief moeten blijven in Afghanistan om de regering te helpen met de ontwikkeling van en de veiligheid in het land. De Duitse Bondsdag stemde twee dagen eerder in met een verlenging van het mandaat voor de troepen in Afghanistan met een jaar. De terugtrekking van Duitse militairen moet in 2011 beginnen. Gisteren zei Richards dat hij verwacht dat de weerstand van de Talibaan in Afghanistan juist in 2011 zal toenemen. In een memo van Richards, die gisteren in de krant The Sunday Times werd gepubliceerd, schrijft hij dat gebrek aan steun voor de Britse militairen tijdens hun tijdelijke repatriëring de moraal aantast en gevaar oplevert voor de stabiliteit van de missie. (AP, Reuters)

Blokkade voedselhulp van de VN in Somalië

MOGADISHU. De islamitische terreurgroep Al-Shabaab eist dat de Verenigde Naties (VN) hun voedselprogramma in Somalië staken en het land verlaten. Volgens Al-Shabaab heeft het voedselprogramma een negatief effect op lokale boeren. Ook beschuldigen de rebellen de VN van het verspreiden van bedorven voedsel. In een reactie zegt een woordvoerder van de VN alles te zullen doen om hulpbehoevenden te helpen, zolang de veiligheid van de VN-medewerkers is gewaarborgd. Het voedselprogramma heeft al langer te kampen met problemen. Vorige maand werden de werkzaamheden in het door rebellen overheerste zuiden van Somalië al gestaakt wegens beroerde omstandigheden. Somalië heeft de hoogste ondervoedingscijfers ter wereld. Naar schatting heeft ruim de helft van de bevolking voedselhulp nodig. (Reuters)

Geweld bij heilige plek in Jeruzalem

JERUzALEM. Nadat Palestijnen gisteren stenen hadden gegooid naar bezoekers van de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem hebben Israëlische politieagenten het terrein bestormd. Daarbij werden traangas en rubberkogels ingezet. Volgens een politiewoordvoerder zijn vier agenten gewond geraakt en werden zeven Palestijnen gearresteerd. Enkele Palestijnen zouden in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het gebied rond de moskee, in de Oude Stad, is zowel voor joden als moslims een heilige plek. Volgens Palestijnse autoriteiten ging het gerucht onder Palestijnen dat joodse extremisten de moskee wilden beschadigen. De confrontatie volgt op grote spanningen sinds Israël vorige week bekendmaakte twee religieus buitengewoon gevoelige locaties op de bezette Westelijke Jordaanoever toe te willen voegen aan de nationale erfgoedlijst. Het gaat om het voor joden en moslims belangrijke Graf van de Aartsvaderen in Hebron en het Graf van Rachel, tussen Jeruzalem en Bethlehem. (Reuters)

Rechtszaak tegen Berlusconi gaat door

Milaan. Het proces tegen de Italiaanse premier en zakenmagnaat Silvio Berlusconi gaat door. Dat heeft het gerechtshof in Milaan zaterdag besloten. Berlusconi staat terecht omdat hij de Britse advocaat David Mills geld zou hebben gegeven in ruil voor een valse getuigenis. De Italiaanse Hoge Raad besloot donderdag de zaak tegen Mills te seponeren, omdat het misdrijf was verjaard. De advocaten van Berlusconi eisten vervolgens dat het proces tegen hun cliënt zou worden opgeschort. Dat verzoek is nu afgewezen. De zitting is verdaagd tot 26 maart. Berlusconi heeft als premier geprobeerd het proces tegen hem te voorkomen door het parlement te laten instemmen met een immuniteitswet. Het Italiaanse Constitutionele Hof verhinderde dat. Politieke tegenstanders organiseerden zaterdag een protest in Rome tegen Berlusconi, die volgens hen probeert het rechtsysteem naar zijn hand te zetten. Tienduizenden mensen kwamen hierop af. (BBC, AP)

Premier wil grondwet Turkije snel wijzigen

ISTANBUL. De Turkse regering zal het parlement voor het einde van deze maand een voorstel doen voor een grondwetswijziging die de macht van rechters moet inperken. Dat heeft premier Erdogan volgens Turkse media gisteren gezegd. Erdogan zou ook hebben gedreigd een referendum te organiseren over de wetswijziging. Zijn uitlatingen volgen na een week waarin grote spanningen tussen de regering en het leger zijn ontstaan, nadat 31 hoge militairen zijn aangeklaagd wegens het beramen van een staatsgreep tegen de islamitisch georiënteerde regering. Het leger geldt juist als de hoeder van de seculiere grondwet (Reuters)