Informeel toch onderhandeld over Icesave

Vertegenwoordigers van de IJslandse regering hebben in Londen opnieuw informele gesprekken gevoerd met de Britten over een akkoord over Icesave.

Britse en IJslandse media meldden eerder dat gesprekken gaande waren over de afwikkeling van het faillissement van de IJslandse internetspaarbank, officiële bronnen ontkennen dat het om echte onderhandelingen gaat. Volgens de IJslandse krant Morgunbladid is een deel van de IJslandse onderhandelaars op verzoek van de Britten in Londen gebleven nadat de onderhandelingen donderdag stuk liepen. De Britten en de IJslanders zouden een referendum over de zaak willen voorkomen.

Nederland lijkt daarmee buiten spel te staan bij de onderhandelingen. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof echter dat Nederland betrokken is, en ook bereid is tot overleg. Een woordvoerder van De Jager zei vanmorgen dat van concreet overleg op dit moment echter geen sprake is. „Donderdag zijn de laatste onderhandelingen afgebroken zonder dat er een akkoord lag”, aldus de woordvoerder. In de laatste voorstellen van Nederland en de Britten zou IJsland de totale schuld van 3,8 miljard euro moeten terugbetalen, met een variabele rente en een kwijtschelding van de rente voor 2009 en 2010. IJsland zou drie jaar rentekwijtschelding hebben bepleit en een lagere vaste rente.

De regeling is een gevolg van het feit dat in oktober 2008 Icesave failliet ging en IJsland niet in staat was spaarders de gegarandeerde deposito’s terug te betalen. Nederland en Groot-Brittannië schoten toen samen 3,8 miljard euro voor met de afspraak dat IJsland die later terug zou betalen.

De IJslandse regering wil koste wat kost een referendum over de afwikkeling van het faillissement voorkomen, zo zei ook de IJslandse minister van Financiën Sigfússon eind vorige week. Dat referendum staat gepland voor 6 maart. De bevolking mag zich dan uitspreken over de vraag of IJsland de schuld aan Nederland en Groot-Brittannië zal terug betalen. Dat referendum werd noodzakelijk toen de IJslandse president Grimsson begin dit jaar een akkoord blokkeerde. De bevolking lijkt in meerderheid tegen de huidige regeling. De druk op IJsland om tot een akkoord te komen is groot.

Kredietbeoordelaar Moody’s liet afgelopen vrijdag weten dat de beoordeling van IJsland, die met Baa3 al dicht bij de zogenoemde junkstatus zit, „verder onder neerwaartse druk staat”, vanwege de afgebroken onderhandelingen. Bij een akkoord maakt IJsland weer aanspraak op een hulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds en van andere Noordse landen. Sigfússon zei vrijdag dat hij hoopte dat deze week nog creatieve oplossingen gevonden worden.