Huidig kabinet moet bezuinigen

Het huidige demissionaire kabinet moet op korte termijn ruim 2 miljard euro besparen om tegenvallers op te vangen. Dat heeft Jan Kees de Jager, de nieuwe minister van Financiën (CDA), gistermiddag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Afgesproken is dat het demissionaire kabinet geen belangrijke besluiten neemt over gevoelige onderwerpen, maar volgens De Jager moet deze bezuiniging niet als controversieel worden bestempeld. Volgens hem gaat het hier om ministeries die tegen de afspraken in te veel hebben uitgegeven. De Jager zei niet welke tegenvallers er zijn.

De ingreep staat los van de ideologische beslissingen over hoeveel de staat de komende jaren moet bezuinigen. Twintig commissies onderzoeken momenteel hoe het kabinet in de toekomst 35 miljard euro kan bezuinigen. De Jager waarschuwde ervoor dat de demissionaire status van het kabinet geen reden mag zijn om niet hard in te grijpen als de uitgaven uit de hand lopen, zoals volgens de minister nu het geval is. (NRC)