Hoofdredacteur Deense krant was jarenlang spion Israël

„Ja, ik was een agent voor de Mossad.” Die bekentenis van een voormalig hoofdredacteur van de Deense krant Politiken zorgt in Denemarken voor flink wat debat.

De joodse Deen Herbert Pundik, een in 1927 geboren autoriteit in journalistiek Denemarken, heeft voor het eerst toegegeven dat hij een dubbelrol speelde, als journalist en spion voor de Israëlische geheime dienst Mossad. Pundik, nu ‘senior correspondent’ voor de krant in Tel Aviv, zegt er in een interview met de krant Informationen ook helemaal geen bezwaar in te zien. Integendeel, de krant profiteerde mee van het feit van hij werkte voor de Mossad, beweert Pundik nu.

Pundik is niet zomaar een journalist. Als commentator wordt hij alom gerespecteerd, hij wordt beschouwd als een morele autoriteit inzake het Midden-Oosten en geprezen om zijn kritische analyses, niet in het laatste over Israël. Maar hij stak ook nooit onder stoelen of banken een pleitbezorger te zijn van de Israëlische staat: in 1948 had hij zich vrijwillig aangemeld bij het Israëlische leger.

Maar dat Pundik ook na zijn vertrek uit het leger betrokken bleef bij de Israëlische veiligheid was tot nu onbekend. Hij vertelde afgelopen weekeinde voor het eerst gespioneerd te hebben voor de Mossad, in de jaren ’50 en ’60. „Het was spionage, ja. Maar waar ligt de grens tussen spionage en journalistiek? Ik verzamelde informatie”, zegt Pundik. Als jood zag hij dat als zijn plicht tegenover Israël. Hij was vooral in Afrika actief, en dat leverde de kranten waarvoor hij werkte dan weer verhalen op die ze anders nooit had kunnen betalen, zei Pundik.

Toen hij in 1970 hoofdredacteur werd van Politiken, is hij gestopt met rapporteren, zegt Pundik. Hij bleef tot 1993 hoofdredacteur en maakte van Politiken de grootste krant van Denemarken.

Politiken, dat vrijdag nog de wind van voren kreeg omdat het excuses aanbood voor de publicatie van Mohammed-cartoons, toont begrip voor de jonge Pundik. „Hij wilde vooral zijn steun betuigen aan de jonge Israëlische staat”, aldus huidig redactiechef Töger Seidenfaden.