Homo's zetten protesten tegen bisdom voort

Homobelangenorganisatie COC en PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen roepen homoseksuelen, lesbiennes en transseksuelen op om de komende weken ochtendmissen in katholieke kerken te blijven bezoeken. Dat hebben zij gisteren gemeld.

Ploumen en COC-vicevoorzitter Vera Bergkamp bezoeken komende zondag weer de Sint-Jan in Den Bosch. Daarna willen zij ook kerken in andere bisdommen gaan bezoeken om hun onvrede over het katholieke communiebeleid te uiten. De GayKrant sluit zich aan bij het initiatief.

Gisterochtend verliep de mis in de Sint-Jan in Den Bosch tumultueus. Tientallen homoseksuelen en sympathisanten verlieten luidruchtig de kerk nadat plebaan (pastoor van een bisschopskerk) Geertjan van Rossem in zijn preek had gesteld dat „de juiste beleving van seksualiteit” onderdeel uitmaakt van de voorwaarden om ter communie te kunnen gaan. Aan het begin van de viering hadden enkelen al boe geroepen bij Van Rossems aankondiging dat afgezien zou worden van het uitreiken van hosties, omdat die „het voorwerp en de publieke speelbal zouden worden van protestacties en demonstraties”.

Aanleiding voor de ophef is de weigering van pastoor Luc Buyens in het Noord-Brabantse Reusel om tijdens de zogeheten carnavalsmis, begin vorige maand, de hostie uit te reiken aan de plaatselijke Prins Carnaval, Gijs Vermeulen. De reden was dat Vermeulen openlijk homoseksueel is en samenwoont met zijn vriend.

Daarop riep onder meer het COC homo’s en sympathisanten op naar de mis in de Sint Jan te komen. Veel aanwezigen in de kerk gisteren droegen roze driehoeken met daarop de tekst: ‘Jezus sluit niemand uit’. Bij de ingang van de kerk werden roze hosties uitgedeeld door een travestiet en zoenden twee vrouwen elkaar, naast een bord met de tekst: ‘Liefde is geen zonde’.

De woordvoerder van het bisdom in Den Bosch zei het spijtig te vinden dat de eucharistieviering voor de gewone kerkgangers is verstoord. „Actievoeren om daarmee de communie af te dwingen is niet de juiste weg”.

Vera Bergkamp van het COC beklemtoont de dialoog te willen blijven voeren met het bisdom Den Bosch. „De katholieke kerk lijkt echter de leer steeds strikter te gaan interpreteren”.

Lees meer in het commentaar ‘De prins en de hostie’, pagina 19