Flecha wel succesvol bij zijn nieuwe wielerploeg

Juan Antonio Flecha heeft zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad, de opening van het Europese wielerseizoen op de weg, gewonnen. De Spaanse renner van Team Sky, die vorig jaar nog voor Rabobank reed, ging na 204 kilometer alleen over de finish in Gent. De Duitser Heinrich Haussler won de sprint in een groep achtervolgers, de derde plaats was voor de Amerikaan Tyler Farrar.

Met zijn aanvallende stijl oogstte Flecha bij Rabobank veel waardering, maar winnen deed hij nooit. In het shirt van zijn nieuwe ploeg Sky greep Flecha wel de zege. Dat deed pijn bij ploegleider Erik Dekker van Rabobank. Zijn renners kampten met tegenslagen. „Zeven keer lek, waarvan Nuyens en Tankink terwijl ze voorin reden. De onmacht overheerst nu.”

Dekker had in Nuyens de man gezien die Flecha had kunnen bijbenen. „Nick was onwaarschijnlijk goed. Hij rijdt lek op een moment dat een ander zou zeggen: ik ga naar huis. En dan terugkomen voorin en opnieuw lek rijden. Ik gun het Flecha, maar de teleurstelling overheerst.”

Op 20 kilometer van de finish viel Flecha aan, zoals hij dat in het verleden bij Rabobank vaak deed. Alleen werd hij nu niet achterhaald. „Ik denk dat hij meer in zichzelf gelooft”, dacht zijn nieuwe ploegleider Scott Sunderland. „In het verleden viel hij tien keer tevergeefs aan, nu één keer goed. Het gaat bij ons niet heel anders dan bij Rabobank. Maar het voelt voor hem als frisse lucht.”

„Dit betekent veel voor me”, zei de 32-jarige Spanjaard die zijn zege opdroeg aan de vorig jaar overleden Frank Vandenbroucke. „Ik heb met hem gefietst. Hij was gek van de koers, ook van een wedstrijd als deze. Ik heb vandaag vaak aan hem gedacht.” Aan Rabobank minder. „Ik ben niet iemand die terugkijkt. Ik heb er vier mooie jaren gehad. Al was het een vooral Nederlandstalige ploeg waardoor ik soms niet alles kon volgen. Wat dat betreft voelt Sky voor mij meer vertrouwd.” (ANP)