EU: extra actie van Grieken is nodig

Eurocommissaris Rehn (Monetaire Zaken) dringt in Athene aan op extra bezuinigingsmaatregelen om het Griekse begrotingstekort terug te brengen. „De Griekse regering moet die de komende dagen aankondigen”, zei Rehn vanmorgen. De nieuwe bezuinigingsronde moet beleggers ervan overtuigen dat Griekenland zelf zijn openbare financiën op orde brengt en geen financiële steun van andere eurolanden nodig heeft.

Rehns gesprekken met premier Papandreou en minister van Financiën Papakonstantinou volgen op een weekend vol speculaties over een reddingsplan voor Griekenland door andere eurolanden. Internationale media meldden dat Duitse en Franse staatsbanken als KfW en Caisse des Dépots Griekse staatsobligaties zullen kopen voor 20 tot 30 miljard euro.

Luxemburg en Nederland zouden betrokken zijn bij de bilaterale reddingsacties. Dit is de enige methode om het land uit de schuldencrisis te helpen, omdat Europese verdragen directe geldtransfers naar eurolanden verbieden.

De Duitse bondskanselier Merkel ontkende gisteren op de Duitse televisie opnieuw dat Griekenland financiële steun krijgt. Zij beaamde dat de euro „in de moeilijkste fase” verkeert sinds de invoering in 1999, maar benadrukte dat „Griekenland moedige stappen onderneemt” om uit de crisis te komen. 70 procent van de Duitsers wil geen belastinggeld naar Griekenland sturen. Merkel vreest ook juridische problemen. De Franse minister van Financiën Lagarde bevestigde gisteren echter dat er „methodes worden verkend waarbij private en publieke partijen betrokken zijn”.

Vorige week, tijdens demonstraties in Griekse steden, zeiden twee kredietbureaus opnieuw te overwegen Griekse staatsobligaties af te waarderen. In dat geval stijgt de rente op staatsleningen verder, waardoor de kans afneemt dat Griekenland komende weken nieuwe leningen kan afsluiten.

Interview Wyplosz: pagina 11

    • Caroline de Gruyter