ETA-topman zat in Normandië

Bij een gezamenlijke operatie van de Franse en Spaanse politie is gisteren in Noordwest-Frankrijk de veronderstelde militaire topman van de Baskische terreurgroep ETA opgepakt. Ibon Gogeaskoetxea werd samen met twee kompanen gearresteerd in het Normandische gehucht Cahan. In hun onder een valse naam gehuurde woning werden wapens, explosieven, een laptop, mobiele telefoons en geld in contanten aangetroffen. ETA-kopstukken houden zich vaker schuil in Frankrijk. Volgens de Spaanse opsporingsautoriteiten heeft Gogeaskoetxea de opdracht gegeven tot verscheidene aanslagen. De ETA sloeg vorig jaar in de zomer toe met aanslagen op het vakantie-eiland Mallorca, waar de koninklijke familie haar zomerverblijf heeft. Ook werd een bomaanslag gepleegd op een kazerne van de Guardia Civil in de stad Burgos. (NRC)