een weekeinde vol voetbal

Na het spektakelstuk FC Groningen-Feyenoord erkende Mario Been dat zijn ploeg vooral geluk had. „Het was een zware wedstrijd op een moeilijk bespeelbaar veld. Voor rust deden we het niet goed en had FC Groningen op voorsprong kunnen komen. We hebben geluk gehad. Een heel belangrijke zege, want de kloof met de nummer vijf op de ranglijst blijft intact.”

FC Twente-trainer Steve McClaren was gisteren opgelucht dat zijn ploeg bij de thuiswedstrijd tegen NEC geen puntenverlies had geleden. „Ik had liever gezien dat we de kansen in het eerste half uur, toen we het beste voetbal sinds heel lange tijd speelden, beter hadden benut. Dan waren we niet in de problemen gekomen.”

Coach Fred Rutten van PSV vindt dat zijn spelers tegen RKC Waalwijk goed hebben gereageerd op de Europese uitschakeling van donderdag door Hamburger SV. „De ploeg had honger. Iedereen wilde een goed resultaat neerzetten. Eerlijk gezegd had ik dat ook wel verwacht.”

AZ won zaterdag ruim van Vitesse. Alle drie Alkmaarse doelpunten kwamen op naam van Mounir el Hamdaoui. Hij verhoogde zijn seizoensproductie daarmee tot twaalf treffers. AZ bleef voor de vijfde wedstrijd op rij ongeslagen. Het machteloos spelende Vitesse leed na de 4-0 bij Ajax de tweede zware nederlaag achter elkaar.

Arno Pijpers wilde na zijn eerste wedstrijd als trainer van Willem II niet spreken van ‘het Arno Pijpers-effect’. „De spelers hebben het gedaan. Zij verdienen een compliment”, zei de trainer na de thuisoverwinning op VVV-Venlo. „Na de vroege tegengoal en rode kaart voor Daan van Dinter bleef het team redelijk op de been. Nadat Sandro Calabro [VVV-Venlo] rood kreeg gebeurde er iets met de ploeg. Vanuit de discipline en organisatie werd goed gespeeld.”

Barcelona versloeg zaterdag met moeite het laaggeklasseerde Málaga. Pedro Rodriguez Ledesma (68ste minuut) en Lionel Messi (84ste) maakten de treffers voor Barcelona. Valdo had Málaga tien minuten voor tijd nog op gelijke hoogte gebracht. Real Madrid, tweede op de ranglijst, won met 5-1 van Tenerife.

Chelsea heeft slechte zaken gedaan in de strijd om de Engelse landstitel. De koploper van de Premier League ging op eigen veld onderuit tegen Manchester City. Arsenal won in de slotminuten van Stoke City. De wedstrijd werd overschaduwd door een zware overtreding van Ryan Shawcross op de jonge Arsenal-middenvelder Aaron Ramsey. De blessure, waarschijnlijk een gecompliceerde beenbreuk, was zo ernstig, dat de tv-stations weigerden de beelden te herhalen. Shawcross, die zichtbaar aangeslagen was, kreeg rood en verliet in tranen het veld.

Manchester United heeft de eerste prijs van het seizoen veroverd. In de finale van de League Cup versloeg de titelverdediger in het Wembley Stadium Aston Villa met 2-1.

Internazionale en AC Milan, de koploper en de nummer twee van de Serie A, hebben gisteren gewonnen. Inter, met Wesley Sneijder in de basis, zegevierde met 3-2 bij Udinese. AC Milan versloeg thuis Atalanta met 3-1. Het verschil tussen de Milanese clubs blijft vier punten.

Glasgow Rangers heeft gisteren de topper tegen Celtic met 1-0 gewonnen. Invaller Maurice Edu schoot de koploper pas in blessuretijd naar de zege. Celtic heeft nu tien punten achterstand op de Rangers.

Een fraai afstandsschot van Franck Ribéry diep in de tweede helft bezorgde Bayern München gisteren de zege op Hamburger SV. Het duel in de uitverkochte Allianz Arena leek lange tijd op een doelpuntloos gelijkspel uit te draaien. Bayern gaat door de overwinning nu alleen aan kop in de Bundesliga.