Een centerfold met een wrange bijsmaak

Twee Afghaanse kinderen speelden afgelopen zaterdag met een paspop op de plek waar een dag eerder een bomaanslag plaatsvond. TOPSHOTSAfghan children play with a mannequin at the site of a militant attack in The Shar-e Naw District of Kabul on February 27, 2010, a day after the attack on the Afghan capital. India has sent a military plane to bring back the bodies of Indians killed in a militant attack in Kabul, as New Delhi reviewed safety arrangements for its nationals in Afghanistan. At least nine Indians died in one of the deadliest Taliban suicide attack on foreigners in the Afghan capital. The attack claimed a total of 16 lives and left 20 people critically injured. TOPSHOTS/AFP PHOTO/ Massoud HOSSAINI
Twee Afghaanse kinderen speelden afgelopen zaterdag met een paspop op de plek waar een dag eerder een bomaanslag plaatsvond. TOPSHOTS
Afghan children play with a mannequin at the site of a militant attack in The Shar-e Naw District of Kabul on February 27, 2010, a day after the attack on the Afghan capital. India has sent a military plane to bring back the bodies of Indians killed in a militant attack in Kabul, as New Delhi reviewed safety arrangements for its nationals in Afghanistan. At least nine Indians died in one of the deadliest Taliban suicide attack on foreigners in the Afghan capital. The attack claimed a total of 16 lives and left 20 people critically injured. TOPSHOTS/AFP PHOTO/ Massoud HOSSAINI
AFP

Twee Afghaanse kinderen speelden afgelopen zaterdag met een paspop op de plek waar een dag eerder een bomaanslag plaatsvond.

In het centrum van Kabul vielen vrijdag zeker zeventien doden bij aanslagen op twee kleine hotels. De aanslagen zijn opgeëist door de Talibaan. In totaal zouden zij vijf zelfmoordenaars hebben ingezet.

Met een bomauto werd om half zeven ’s ochtends – terwijl veel gasten nog sliepen omdat het weekend is – het Hamid Guesthouse met de grond gelijk gemaakt. Ook het nabijgelegen Park Residence werd aangevallen. Dit pension ligt vlakbij het winkelcentrum City Center en het grote hotel Safi Landmark, waarvan de ruiten sprongen. Er vielen ruim dertig gewonden.

De aanslagen zijn vergelijkbaar met die op een pension van de Verenigde Naties in dezelfde buurt, in oktober vorig jaar, en die op een aantal overheidsgebouwen in januari. In beide gevallen werden de gebouwen bestormd door schutters en zelfmoordenaars. In december vielen acht doden bij een zelfmoordaanslag met een bomauto op een hotel waar veel buitenlanders verbleven. En in oktober werd de Indiase ambassade voor de tweede keer in vijftien maanden getroffen door een zelfmoordaanslag.

Vertegenwoordigers van India zijn een belangrijk doelwit voor de Talibaan in Afghanistan. New Delhi investeert honderden miljoenen in Afghaanse infrastructuur en andere hulpprojecten, zeer tegen de zin van Pakistan. Dat land vreest dat India niet alleen aan de oostgrens, maar ook aan de westgrens een bedreiging zal vormen. Voor Pakistan is het belangrijk om terug te kunnen vallen op het westelijke buurland, mocht het ooit tot een Indiase inval komen. Om die reden steunt de Pakistaanse geheime dienst ISI de Afghaanse Talibaan. Het is mogelijk dat de aanslagen van vrijdag samenhangen met de hervatting donderdag door India en Pakistan van hun dialoog, na ruim een jaar onmin over de aanvallen in Mumbai. Met acties in Kabul proberen de Talibaan aan te tonen dat zij overal kunnen toeslaan. (AP, Reuters, AFP)