Een asgrauwe, onscherpe en ruige aanraking

Masterclasses: Touch Joop Swart

Joop Swart Masterclasses: Touch www.worldpressphoto.org, 96 blz. € 15,- ***

Vergeet het digitale kleurenspectrum, met zijn ontelbare nuances. Vergeet ook de scherpte die de grote cameramerken aanprijzen. Wat het boekje Touch laat zien is asgrauw, onscherp en ruig: het fotowerk van 12 talenten, gekozen uit 179 aanmeldingen voor een Joop Swart Masterclass 2009 van World Press Photo in Amsterdam.

Ze gingen aan de slag met het thema ‘touch’ en vulden dat in met nabije drama’s, zoals dat van een schizofrene moeder, of met journalistieke distantie, zoals immigranten in de avondschemering van Calais; goudzoekers in Eldorado do Juma, waar prostituees schoolmeisjes zijn; of illegalen in Brussel die tot verbazing van hun ouders de gegoede middenklasse in Marokko achter zich lieten om in België te verkommeren.

De Peruaan Gihan Tubbeh brengt kleur te midden van al dat grijs getinte onheil. Maar ook zijn turboflitsen uit een seksueel getinte onderwereld stemmen je niet gerust. Het laatste wat al deze beelden doen is sporen met de zachtzinnige associaties die het woord ‘touch’ oproept.

Marianne Vermeijden

Bekijk enkele foto’s op: www.worldpressphoto.org

    • Marianne Vermeijden